En av sex i åldergruppen 65 och äldre utsattes för brott under 2016, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet. Foto: TT

Brå: En av sex äldre utsattes för brott på ett år

Publicerad

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) slår fast att drygt var sjätte person som är 65 år eller äldre utsätts för brott under ett år. Bland problemen finns internationella ligor som specialiserar sig på bedrägerier mot äldre och misshandel utförd av anhöriga.

Rapporten, som berör år 2016, visar att var sjätte person i åldern 65 år och uppåt blev utsatta för brott under året. Främst lyfts internationella, organiserade ligor som riktar in sig på bedrägerier mot sårbara äldre personer.

Det vanligaste uppges vara att en gärningsman, som utger sig för att vara till exempel hantverkare eller hemtjänstpersonal, ringer på och tar sig in i bostaden under falsk förespegling.

Bedrägerier slår hårdare

Viss brottslighet riktar sig specifikt mot äldre på grund av deras sårbarhet, såsom nedsatt gångförmåga, syn och hörsel. Andra brottstyper, såsom bedrägerier, drabbar alla åldrar men fullbordas oftare mot äldre, som ofta har sämre internetkunskaper och högre grad av tillit.

– Det är svårt att säga vilka brott äldre utsätts mest för, olika brottstyper är olika svåra att studera, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå och en av författarna till rapporten, till SVT Nyheter.

– Vi vet mer om bedrägerier – som oftare kommer fram – än exempelvis misshandel och sexuella övergrepp mot de mest sårbara med demens eller funktionshinder. De har svårt att komma ut med sina historier.

Missbrukande barnbarn

Även misshandel utförd av anhöriga anges i rapporten som ett vanligt problem. Relationsvåld, i den grupp där målsägaren är 65 år eller äldre, drabbar i åtta fall av tio kvinnor.

Relativt många misshandelsfall involverar också barn och barnbarn med missbruksproblem eller psykisk ohälsa som blir våldsamma i samband med besök.

”Tacksamma byten”

Hur brottsutsatta är äldre jämfört med yngre åldersgrupper?

– Utsattheten är lägre, enligt vad vi kan bedöma, men det är inte på grund av brottsvolymer som frågan är angelägen. Det finns en sårbarhet hos äldre som gör dem till tacksamma byten. Det är svårare för en äldre person att springa ifrån en rånare eller skydda sig på internet, säger Klara Hradilova Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.