Foto: TT

Brå: Företag används allt oftare som brottsverktyg

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade brottsligheten använder sig i allt högre grad av företag som brottsverktyg. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i en kommande rapport. För att vända trenden vill Brå se en ny nationell brottsförebyggande strategi.

Att kofoten kan användas som brottsverktyg är nog känt för de allra flesta. Men i en kommande rapport konstaterar Brottsförebyggande rådet att den organiserade brottsligheten nu allt oftare använder också företag som brottsverktyg.

– Vi ser en oroväckande utveckling där organiserad brottslighet går in i företagssektorn. Även om det volymmäsigt inte är ett stort problem utan mer naggar det svenska näringslivet i kanten så är det viktigt att man stänger ute organiserad brottslighet från legala strukturer – för ju längre brottsligheten kommer in i samhället desto större blir också inflytandet och maktutövningen, säger Lars Korsell, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Komplicerade utredningar

Bilden av företag som brottsverktyg känns också igen vid polisens nationella bedrägericenter där Ditte Westin är kommisarie.

– I vissa utredningar ser vi att man använder företag som bas för att till exempel skicka ut bluffakturor och att man använder målvakter och falska anställningar. Det är också så att det ofta blir väldigt komplicerade utredningar vid den här typen av brott då det många gånger handlar även om annan ekonomisk brottslighet som skattebrott, bokföringsbrott och så vidare, säger kommisarien.

Brott mot myndigheter, företag och privatpersoner

Så sent som i förra veckan dömde Svea hovrätt huvudmännen i det så kallade assistansmålet till fleråriga fängelsestraff för mångmiljonbedrägerier mot Försäkringskassan. Men företag kan också användas för brott riktade mot privatpersoner och mot andra företag.

– Det är en utveckling mot en mer förfinad form av organiserad brottslighet där man tidigare höll sig utanför de legala strukturerna och nu mer går in i företagen, säger Korsell.

Nationell brottsförebyggande strategi

För att stoppa de här förfinade brotten vill Brå att inte bara polis, åklagare och domstolar – utan hela samhället – ska motarbeta den organisarede brottsligheten enligt en ny nationell brottsförebyggande strategi. Bland annat föreslås att myndigheter samverkar mer och delar mer på information.

– Och genom en översyn där man tittar på den reglering som tar sikte på företag när det gäller tillsyn, kontroll, bidrag och registrering via Bolagsverket. Genom ett utökat mandat skulle de kunna fylla en viktig brottsförebyggande funktion.

”Virrvarr av regleringar”

I Sverige finns redan hundratals lagar som reglerar tillsyn och lägg därtill hundratals tillsynsmyndigheter på statlig och kommunalnivå.

– Ja egentligen är det ett virrvarr av regleringar och tillståndskrav. Problemet är att allt det här har kommit till vid olika historiska tidpunkter för att motverka olika typer av problem. Vi tror att man skulle kunna trimma det här mycket bättre och göra en total översyn av regleringen för att få den att fungera bättre och kanske också utöka tillståndskraven i vissa sektorer. Exempelvis är taxibranschen i dag mycket hårt reglerad medan sektorer som städ, bygg- och anläggning, där det förekommer en hel del problem, knappt regleras alls. 

Gynnar du den organiserade brottsligheten?

Organiserad brottslighet handlar till stor del om att tillgodose den öppna marknaden med billiga eller förbjudna tjänster, förklarar Lars Korsell på Brottsförebyggande rådet.

– Det är inte så att den organiserade brottsligheten bara gör affärer inom den kriminella miljön utan tvärt om finns man ute på de öppna marknaderna. Där menar vi att konsumenten skulle kunna ta ett mycket större ansvar – för när de köper för billiga cigaretter eller smuggelsprit då gynnar man också organiserad brottsligghet, säger Lars Korsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.