Brå-statistik: Anmälda våldtäkter ökar

Publicerad

Hagamannen, Hjällbomannen och nu senast serien av brutala överfallsvåldtäkter i Örebro. Sexualbrottsligheten har fått mycket utrymme i medierna och antalet anmälda våldtäkter har nästan tredubblats sedan år 2000. 2009 anmäldes till 5 937 fall.

-Det betyder inte att det faktiska antalet våldtäkter ökat lika mycket eftersom benägenheten att polisanmäla våldtäktsbrott ökat markant. Debatten har också gjort människor mindre toleranta gentemot sexualbrott, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brottsförebyggande rådet Brå.

Skärpt lagstiftning
En annan förklaring till ökningen är att lagstiftningen ändrats så att fler gärningar betecknas som våldtäkt, bland annat har kravet på tvång ändrats. Till exempel så betraktades sexuellt umgänge med en person som befinner sig i så kallat ”hjälplöst tillstånd” tidigare som sexuellt utnyttjande. Sedan 2005 betraktas det som våldtäkt, vilket förklarar en del av ökningen i statistiken.

Överfallsvåldtäkter ökar inte
Antalet polisanmälda överfallsvåldtäkter, där gärningsmannen är okänd för offret, har varit relativt konstant. Mellan 300 och 400 om året sedan mitten av 1990-talet. Betydligt vanligare är våldäkter där offer och gärningsman känner varandra, även om det oftast bara är ytligt.

Det är bilden man får baserat på anmälda våldtäktsfall. Mörkertalet är troligen stort om offret och gärningspersonen känner varandra väl.

-Rent statistiskt är risken att råka ut för en överfallsvåldtäkt extremt liten. Samtidigt har jag full förståelse om människor i Örebro känner stor oro just nu, säger Klara Hradilova Selin.

Dold brottslighet
Men trots att allt fler vågar polisanmäla är mörkertalet fortfarande mycket stort. Sexualbrott är ett känsligt område, i synnerhet om de begås av närstående. Många våldtäkter och våldtäktsförsök rapporteras därför aldrig.

Detta gäller dock inte överfallsvåldtäkterna – där tror forskarna att anmälningsbenägenheten varit hög länge och att de flesta fall alltså når polisens kännedom.

-Samtidigt är just överfallsvåldtäkter svåra att utreda. Polisen är helt beroende av teknisk bevisning och dessutom tur, säger Klara Hradilova Selin.

Faktisk ökning
Och att antalet anmälda våldtäkter ökat så markant under kort tid kan inte enbart förklaras med ändrad lagstiftning och ökad benägenhet att anmäla. Forskarna tror att vissa typer av våldtäkt faktist kan ha blivit vanligare:

-Dels har alkoholkonsumtionen ökat markant vilket bidrar till att fler sexualbrott kan begås. Dels är det rimligt att tro att internet bidragit till de våldtäkter som grundar sig i snabba möten mellan personer som inte känner varandra annat än via nätet, säger Klara Hradilova Selin på brå.

Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer