Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein går igenom Liberalernas kommande utmaningar. Foto: Håkan Claesson

”Bräcklig vapenvila i sargat Liberalerna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalerna gjorde sitt sämsta val någonsin och samarbetar nu med sin ideologiska huvudmotståndare. 

Helt nödvändigt hävdar Johan Pehrson (L) som hyllas för att ha skapat lugn i partiet.

Men vapenvilan kan visa sig bräcklig om opinionsstödet fortsätter sjunka.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Det var stående ovationer när “killen vid grillen” – han som enligt valanalysen räddade kvar Liberalerna i riksdagen – valdes till ordinarie partiledare. I sitt linjetal manade Johan Pehrson (L) partikamraterna att hålla ihop under parollen “Framåt tillsammans”. Integration, klimat och skola är precis som i valrörelsen Liberalernas främsta prioriteringar.

Målgruppen är den välmående medelklassen eller “samhällsbyggarna” som Pehrson säger och låter som ett eko av Fredrik Reinfeldt (M) och hans vurm för de strävsamma “samhällsbärarna”.

Men till skillnad från Reinfeldt och hans nymoderater samarbetar Liberalerna med SD vilket fortsatt skaver svårt för partiets mest besjälade socialliberaler. De som tycker att partiets uppgift är att bekämpa SD:s värderingar, inte anamma dem i ett detaljerat samarbetsavtal som Tidöavtalet.

Priset för liberala ministerposter

Efter landsmötet för ett år sedan var de nöjda. Då hade de vunnit flera socialliberala segrar som nej till visitationszoner och anonyma vittnen och ja till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd som något att sträva efter. 

Inget av det fanns kvar efter regeringsförhandlingarna. Det blev priset för de liberala ministerposterna.

Just nu är kritikerna tysta. Somliga har gett upp, andra är nog bara trötta på att bråka. Att flera av dem tilldelats tunga poster i partiorganisationen, i riksdagen och i regeringskansliet bidrar också. Enligt den färska valanalysen är vapenvilan helt nödvändig. Slutsatsen är att partiet inte kommer överleva om “ledande företrädare i offentligheten motarbetar partiet”. 

Men mycket talar för att vapenvilan är bräcklig. Skulle partiet falla ner på Sabuni-nivåer i opinionen igen så kommer vägvalet återigen att ifrågasättas. En lågoddsare är också att det kommer vara svårt för kritikerna att hålla tyst när de mest svårsmälta eftergifterna till SD läggs på riksdagens bord.

Nämnde varken SD eller Tidöavtalet

En annan slutsats i valanalysen är att liberalerna måste förnya sig och prioritera den liberala identiteten. Men hur ska man lyckas med det när det råder splittring om vad det är att vara liberal? Förenklat är det en strid mellan realister, som menar att det är nödvändigt att samarbeta med SD, och idealister. Just nu är det fördel realisterna.

Nu hoppas många i partiet att de svåraste eftergifterna inte ska bli verklighet. Att de ska fastna i utredningar eller falla för portalparagrafen om att asylrätten ska upprätthållas och att alla förslag ska vara i enlighet med internationella regler och avtal. 

Men om regeringen inte levererar på det man är överens med SD om så finns det inget som hindrar det största partiet i konstellationen att dra tillbaka till stöd. Och då rasar hela regeringsbygget. 

Johan Pehrson (L) nämnde varken SD eller Tidöavtalet i sitt tal. Han sa visserligen att Liberalerna ska hålla gränsen mot både vänster och höger men hur det ska gå till när regeringen är helt beroende av SD förblev oklart. I själva verket är Johan Pehrsons uppgift nu att få partikamraterna att sluta upp kring samarbetet. Och det kommer inte att bli enkelt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är en glad och öppen person som gillar att testa gränser” – så lät det när Johan Pehrson sökte till expedition Robinson. Foto: TT

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.