Tre stationer med ett 20-tal brandmän bekämpade branden. Foto: TT

Brand i skola i Onsala

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en vecka har det brunnit i inte mindre än tre fastigheter tilltänkta som flyktingboenden. Totalt har över tio flyktingförläggningar eldhärjats under året och i många fall finns misstankar om att bränderna kan vara anlagda.

I tisdags natt utbröt en brand i en barack i Arlöv som dagen efter skulle ha tagits i bruk som asylboende. Natten till i lördags brann en skolbyggnad i Kånna utanför Ljungby ner till grunden, bara dagar efter att kommunen hållit informationsmöte om beslutet att använda lokalerna som flyktingboende.

Och i natt var det dags igen – en gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka som planerats fungera som evakueringsboende för flyktingar eldhärjades svårt.

Missnöje mot planerna

– Det är allvarligt och helt oacceptabelt, och också ledsamt och tråkigt för alla oss som lagt ner så mycket tid och kraft på att få i ordning boendet, säger Ulrika Granfors, fastighetschef vid Kungsbacka kommun, till TT.

Under två veckor hade kommunen arbetat intensivt med att iordningställa den nu till hälften nedbrunna byggnaden och två andra lokaler som akutboenden.

– Vi hade ett informationsmöte i torsdags. Det fanns en del missnöjda röster, men även invånare som höjde sina röster för att ta emot medmänniskor, säger Ulrika Granfors.

Hon har inte upplevt någon hotbild mot flyktingboenden i kommunen, men utesluter inte att det kan finnas en koppling mellan missnöjet och branden.

– Det ligger ju nära till hands att tro det, särskilt när man ser vad som hände i Ljungby.

Förstärkt säkerhet

Efter branden i Ljungby har polisen i samverkan med kommunen och länsstyrelsen fattat beslut om att skärpa bevakningen vid befintliga och blivande asylboenden i Kronobergs län.

Kungsbacka kommun håller i eftermiddag ett möte där man ska besluta om eventuella förstärkningar av säkerheten kring asylboendena i området.

Under året har ett tiotal befintliga eller planerade asylboenden eldhärjats i bränder, enligt vad som framkommer av rapportering i medier (se fakta). I minst åtta av fallen har de funnits misstankar om att de kan vara anlagda.

Fakta: Bränder på asylboenden

Visa

Bränder på befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer