Brand i skola i Stockholm

Publicerad

Kulturminnesmärkta Katarina södra skola på Södermalm i Stockholm brandhärjades på fredagsmorgonen. När lågoch mellanstadieeleverna kom till skolan var det öppen eld på två av skolan fyra plan.

Men det som ett tag såg ut som en hotande storbrand kunde efter en massiv insats av ett 30-tal brandmän begränsas väsentligt. Ingen kom till skada vid branden.

– Vi har haft en fantastisk tur, det kunde blivit betydligt värre. Skadorna ser ut att vara begränsade, sade Marianne Natéus, skolchef i Katarina/Sofia stadsdelsförvaltning, till TT.

Eleverna togs om hand
Branden startade vid sjutiden och många elever hade redan kommit eller var på väg till skolan. De lärare som hade kommit fick stoppa barnen vid skolporten och berätta att det blev ingen skola i dag.

– Personalen jobbade jättebra. De tog hand om eleverna och ringde föräldrar som fick hämta sina barn. De som inte kunde hämtas togs om hand på ett näraliggande fritidshem, sade Natéus.

Ska utredas
Den polispatrull som genomsökte skolan skrev en anmälan om misstänkt allmänfarlig vårdslöshet, vilket innebär att man tycker brandorsaken bör utredas.

– Det betyder inte att någon medvetet orsakat branden men något har gått snett här, sade Tove Hägg på länskommunikationscentralen i Stockholm.

Startade i trappa
En stor del av skolan renoveras sedan en tid tillbaka, vilket innebär att det bland annat finns svetsaggregat och gasflaskor på plats. Detta gjorde till en början släckningsarbetet extra besvärligt eftersom det fanns risk för explosioner. Men gasflaskorna kunde plockas undan av brandmännen innan de blev för heta.

Branden startade enligt polisen i en trappa och spred sig vidare i trossbottnar till två våningar. Räddningstjänsten gick igenom väggar och golv med en särskild IR-kamera som med infrarött ljus avslöjar eventuell glöd i trossbottnar och väggar.

Vid niotiden var branden släckt.

Fakta: Katarina södra skola

Visa

* Katarina södra folkskola stod klar för inflyttning den 1 oktober 1888 och skulle då ge plats åt närmare 2.000 elever. Nu går drygt 650 barn i åldrarna sex-tolv år i skolan.

* Greta Garbo, Harry Kullman och Lennart ”Nacka” Skoglund är några av alla elever som skolan haft under årens lopp, enligt skolans hemsida.

* Byggnaden har ”stort kulturhistoriskt värde” enligt Stockholms stadsmuseum, det näst högsta betyget i klassificeringen, i dagligt tal K-märkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer