Valborg. Foto: TT

Så eldar du säkert i Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Valborg är, vid sidan av nyårsafton, den dag då de flesta bränder inträffar i Sverige. Enligt Brandskyddsföreningen gör räddningstjänsten cirka 2.000 utryckningar till utomhusbränder.

– Det kan rekommenderas att någon är rimligt nykter, säger brandingenjören Lars Brodin.

Trots att det finns tydliga regler kring eldning sker det ändå många olycksfall varje år vid Valborgsfiranden runtom i landet. Brandingenjören Lars Brodin uppmanar till att ta reda på reglerna i kommunen man befinner sig i.

– I de flesta kommunerna finns eldningsvecka, och det kan man kontrollera på kommunens hemsida. De flesta kommuner tillåter eldning på Valborgsveckan, säger han.

Hur ser det ut om man vill elda på privat mark/egendom?

– Det sker alltid på egen risk, säger han.

Rensa bort gräs

På Brandskyddsföreningens hemsida ger man tips för säkra majbrasor, och bland dem är att se till att det finns personer på plats som känner till reglerna för bevakning, och att inte lämna elden för tidigt. Det gäller även att se till att det finns ett väl tilltaget avstånd mellan brasan och närmaste byggnad. Många missbedömer hur stor strålningsvärme som en ordentlig majbrasa avger.

Lars Brodin rekommenderar även att man rensar bort fjolårsgräs runt brasan i förväg.

Rekommenderas att någon håller sig nykter

Valborgsfiranden i landet involverar ofta stora mängder alkohol, borde någon i ens sällskap hålla sig nykter?

Ja, det är definitivt att rekommendera – åtminstone rimligt nykter. När elden är avslutad, om den pågått en längre tid, kan den tränga ner i marken och blossa upp igen vid ett senare skede. Så det är att rekommendera att någon håller sig rimligt nykter, säger Lars Brodin.

Se upp för övernattande igelkottar

Brandingenjören Lars Brodin tillägger att man även bör inspektera ens majbrasa innan man tänder den, för att se till att det inte finns djur, som igelkottar exempelvis, som gömmer sig bland grenarna.

– Djur, som igelkottar, kan gömma sig i brasorna. Det är vanligt att de använder brasorna som övernattning under den kalla vintern, säger han.

Dessutom bör man inspektera att ingen har slängt gamla däck eller annat som inte hör hemma i en brasa.

Så undviker du bränder på Valborg

1. Sök tillstånd

Kontrollera först och främst att din kommun tillåter eldning. För Valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

2. Planera för säker eldning

Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte ska kunna skadas – beakta vindstyrkan och -riktningen. Se till att majbrasan bara innehåller fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris, och inte exempelvis plast, däck eller övervintrande djur.

3. Välj rätt verktyg

Säker eldning kräver rätt utrustning – försäkra dig om att det finns en vattenslang, tillräckligt med vatten samt spadar och krattor för att kunna släcka mindre bränder. Se också till att ha en laddad mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten.

4. Var uppmärksam

Se till att elden är under ständig uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka även området under eldens rök vid större brasor.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.