Kvinnliga arkitekter och veterinärer tjänar i genomsnitt mer än sina manliga kollegor. Foto: TT

Branscherna: Så lyckades våra kvinnor gå om männens löner

Publicerad

Arkitekter och veterinärer är de två första akademiska yrkeskategorierna där kvinnor tjänar mer än män. Företrädare för båda branscherna tror att cheferna börjat inse att kompetens ska gå före kön vid lönesättning.

Nya siffor som fackförbundet Saco tagit fram visar att den lön kvinnliga arkitekter och veterinärer tjänar efter skatt under en livstid gått om männens.

– Det är inte förvånande, vi har i flera år känt till att det är förhållandevis jämställt inom arkitektkåren. Det är bara synd att det är i endast två branscher kvinnor kan förvänta sig högre löner än män, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på fackförbundet Sveriges arkitekter.

Kvinnodominerad bransch i privat sektor

Han nämner flera faktorer bakom skiftet, där en del handlar om arkitekters löneavtal, som saknar siffror kring revisioner.

– Avtal som innehåller siffror funkar i stora organisationer. Där är det lättare att man lägger ut det minsta påslaget som har förhandlats och kommer du in på fel nivå och ska hela tiden förhålla dig till en procentsats är det svårt att komma ikapp. Den sifferlösa konstruktionen verkar vara mer gynnsam, eftersom chefen själv sätter lönen, säger Jonas Mellqvist.

Att arkitektbranschen också är kvinnodominerad, och i privat sektor, är också skäl till skiftet menar han.

”Sätter löner på rätt sätt”

Även veterinärbranschen är kvinnodominerad och på Sveriges veterinärförbund menar ordförande Katja Puustinen att en orsak till att kvinnors livslön ökat är att chefer sätter löner efter kompetens.

– Det finns många duktiga kvinnor i arbetslivet som är bra på att löneförhandla. Jag hoppas också att chefer blivit bättre på lönesättning och att man faktiskt sätter löner på rätt sätt och baserat på rätt kriterier, säger hon.

Att många veterinärer också vidareutbildar sig är även det ett skäl till att lönerna jämnats ut mellan könen.

– Många utbildar sig till specialister och då blir man mer eftertraktad och därmed ökar lönerna, säger Katja Puustinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.