Brev ger ministrar möjlighet att betala tillbaka pensioner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters avslöjande att Fredrik Reinfeldt valt ta ut full avgångsersättning samtidigt som han tjänat drygt 2 miljoner kronor i sitt eget företag, har väckt reaktioner. Inom kort får också Reinfeldt och hans före detta ministrar brev från ersättningsnämnden.

– Jag tycker det skickar väldigt dåliga signaler om att politiker inte lever vanliga liv, utan ska vara en annan slags människor, säger Hanna Cederin (V), ordförande Ung vänster.

– Har man fått en inkomstgaranti från staten när man slutat sitt politiska uppdrag så ska det avräknas från de inkomster man har efter uppdraget. Oavsett var inkomsterna kommer ifrån, om det är i bolagsform eller i lön. Det borde gälla för statsråd också, säger Raimo Pärssinen (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Man kan väl ifrågasätta lämpligheten och hur personen väljer att agera utifrån gällande regelverk. Men för att ta ställning till om regelverket ska förändras så tror jag att det är viktigt att också göra en grundlig översyn och inte bara baserad på enskilda personers agerande, säger Paula Bieler (SD), ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Men någon översyn av reglerna är inte aktuell, enligt nämnden som beslutar om statsrådens arvoden och ersättningar. Däremot kommer ministrarna från Reinfeldts regering inom kort att få ett brev av nämnden, där de åter ges tillfälle att betala tillbaka ifall de haft inkomster under gångna året, samtidigt som de fått avgångsvederlag.

Fredrik Reinfeldt säger själv att han följt de regler som finns, och hans efterträdare har ingen kritik att rikta.

– Så fort man kan komma tillbaka till arbetslinjen så ska man göra det. Och sen finns det regler under en omställningsperiod. Jag förutsätter att de följs här, säger partiledare Anna Kinberg Batra (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.