Brittiske premiärministern David Cameron försöker övertyga väljarna att stanna kvar i EU. Om han misslyckas vill fler svenskar gå ur unionen än stanna kvar. Foto: TT

Svenska EU-stödet försvagas – om britterna lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Om Storbritannien lämnar EU så vill fler svenskar gå ur unionen än stanna kvar – det visar en undersökning som TNS Sifo gjort åt SVT Nyheter. Tre av tio svenskar vill ha en ny omröstning om EU-medlemskapet.

Svenskarnas stöd för medlemskap i EU har dalat sedan i höstas, det visar en undersökning från TNS Sifo som SVT Nyheter berättade om tidigare i veckan.

I juni ska Storbritannien ha en folkomröstning om att lämna EU. Om det skulle bli en ny folkomröstning i Sverige svarar 44 procent av 1.110 tillfrågade personer att man skulle rösta för fortsatt medlemskap, medan 32 procent skulle rösta för att gå ur.

#delateuropa

”Traditionell allierad”

Men siffrorna skulle ändras klart om Storbritannien lämnar EU. I så fall vill fler personer i undersökningen lämna EU än vara kvar. 32 procent skulle i så fall rösta för ett fortsatt medlemskap, medan 36 procent skulle rösta nej. Nästan lika många, 32 procent, är osäkra.

– I det fall att det blir en ”brexit” så ställs det ganska många stora frågor, vad kommer det här att betyda för EU som sådant men också vad betyder för det svenska EU-medlemskapet. Inte minst för att Storbritannien är en traditionell allierad till Sverige i EU, men också för att kanske också förändrar EU så att det blir svårare eller mer ensamt att vara ett land som är med i EU men utanför eurozonen, säger Göran von Sydow, statsvetare och forskare på Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier.

Tror du att det blir en ny svensk EU-omröstning?

– Det tror jag inte, som det ser ut i dag. Väldigt många centrala politiska aktörer är övertygade om värdet av EU-medlemskapet. Dessutom så förskräcker nog den här brittiska processen, det risktagande som det innebär att ställa den grundläggande frågan i en folkomröstning.

– Men om EU skulle förändras på ett mer fundamentalt sätt av att britterna lämnar, ja då kanske vi är tvungna att ställa oss en mer spetsig fråga. Om EU är liktydigt med att vara med i eurozonen, då kanske vi måste fundera på om det är värt det eller om man ska söka något annat alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet