• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Foto: Brio

Brio tvingas återkalla leksak för små barn

Konsumentverket varnar för Brio-leksaken Hammarskallran som kan orsaka kvävning hos små barn. Nu kräver myndigheten att skallran återkallas enligt vissa riktlinjer – annars kan bolaget få miljonvite.

Det började med att sju reklamationer kom in till Brio mellan 2015–2017. Bekymrade föräldrar hade upptäckt sprickor i Hammarskallran vilket ledde till att smådelar, som barn kan sätta i halsen, föll ut ur leksaken.

När de sista fyra reklamationerna kom in kontaktade Brio Konsumentverket i början av året för att meddela att de hade vidtagit åtgärder.

”Hög fukthalt”

– De första leksakerna tillverkades med för hög fukthalt i trämaterialet som fick sprickor när det kom i kontakt med ett torrare klimat i Norden. Därför bestämde vi att tillverka de nya modellerna med en lägre fuktkvot, säger Hendrik Zimmer, global marknadschef på Brio.

Men det var inte nog, enligt Konsumentverket.

De bedömde att samtliga 30 000 ”äldre” artiklar som fanns ute i butik och hushåll riskerade att få sprickbildningar.

– När det gäller leksaker riktat till barn under tre år får de inte riskera att innehålla smådelar, säger Lena Bergman Bokvist, utredare vid enheten för produktsäkerhet.

I maj skickade verket en riskbedömning till Brio och skrev att varan borde återkallas.

Men Brio ansåg att risken hade eliminerats och tyckte inte att bedömningen var korrekt, i ett svar till myndigheten.

– Vi eftersträvar alltid frivilliga rättelser. Men när vi inte är överens om bedömningen har vi möjlighet att fatta beslut, säger Bokvist.

Krav på återkallelse

På torsdagen skickade Konsumentverket ett krav på att bolaget måste återkalla de potentiellt farliga skallrorna. Om de inte följer tre riktlinjer, tillbakadragande av produkten, redovisning och uppföljning av återkallelsen, riskerar bolaget vite om 1,5 miljoner kronor.

Enligt Bokvist är det ovanligt att produktsäkerhetsenheten ger förelägganden om vite.

– Oftast för man en dialog och når en gemensam lösning. Men så gick det inte till i det här fallet.

Brio har från och med i dag inlett återkallelsen.

– Vi på Brio har från börjat gjort allt för att vara transparenta och samarbetsvilliga. Vår uppfattning är att vi alltid vi förde en bra dialog med Konkurrensverket. Vi undersöker nu noggrant hur vi kan förbättra våra processer och rutiner, säger Hendrik Zimmer.

Fakta: Hammarskallran

Visa
  • Brios leksak Hammarskallran är en skallra i trä och plast i form av en hammare. När man rör hammaren fram och tillbaka hörs ett skallrande ljud. Ljudet framkallas av att en gul och grön träring, monterade med visst avstånd, slår mot den fasta vita delen i mitten på handtaget. Leksaken kostar omkring 100 kronor i konsumentled.
  • Faran som bolagets kunder upptäckt var att de gröna och gula träringarna som finns på leksaken kan spricka och producera smådelar som kan vara farliga för små barn.
  • Inga olyckor eller skador har inträffat. Brio har sedan tidigare säljstoppat leksaken och tagit tillbaka påverkade sändningar från lager och distributörer. Nu har Brio även inlett en återkallelse av produkten.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer