Foto: TT

Brist på äldreboende i 4 av 10 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Chansen för äldre att komma in på äldreboende har kraftigt försämrats jämfört med förra året i många kommuner. I fyra av tio kommuner råder det nu brist på platser, visar en sammanställning som SVT har gjort.

Förra året uppgav 77 av landets kommuner att de hade brist på platser i särskilt boende. I år har det ökat kraftigt till 122, enligt SVT:s sammanställning av Boverkets enkät.

– I förhållande till den äldre befolkningen, som inte har ökat så jättemycket, är det en väldigt kraftigt minskad chans för äldre personer att komma till äldreboenden, säger Alaby.

”Ingen framförhållning”

Bristen i nästan hälften av landets kommuner är ett faktum trots att Socialtjänstlagen kräver att alla med behov ska få plats i boende. Enligt Boverket, som gjort enkäten, kan det handla både om kommuner som inte kan erbjuda särskilt boende åt alla som har rätt till detta enligt lagen, men också om kommuner som ser att det inom den närmaste tiden kommer att uppstå brist.

– I kommuner och landsting har man inte en framförhållning och ser de här långsiktiga perspektiven. Detta är ett misslyckande för boendeplaneringsansvariga, säger Alaby på Socialstyrelsen.

Ofta en kö

Särskilt boende är ett samlingsnamn för olika typer av boende för äldre som har stort behov av omsorg. De äldre hyr lägenheter i boendet och har i regel med sig sina egna möbler, tavlor och liknande.

Vanligtvis finns det restaurang och sällskapsutrymmen i boendet, samt personal dygnet runt. Det krävs beslut från en biståndshandläggare i kommunen för att få flytta in.

Vid sidan om detta finns privata äldreboenden, seniorbostäder eller trygghetsboenden, där inget biståndsbeslut behövs för att flytta in. Till det finns ofta en kö.

Senaste åren har inriktningen i Sverige varit att äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt, med hemtjänst. 28.000 platser på äldreboenden stängdes mellan 2000 och 2012. De nya boenden som byggts under samma tid har varit för få för att kompensera för bortfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.