• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: TT

Kock-kris i Sverige – 5.000 nya behövs

Uppdaterad
Publicerad

Kock är ett av de största bristyrkena i Sverige. Enligt branschorganisationen Visita behövs det uppemot 5.000 kockar de närmaste sju åren för att mätta den snabbt växande restaurangbranschen.

Besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i dag. Och Arbetsförmedlingens prognoser över bristyrken visar att just kockar och kallskänkor tillhör de tio yrken där det är lättast att få jobb. Eller om man ser det från arbetsgivarens perspektiv, där det är svårast att rekrytera.

– Det har varit en stor kockbrist under många år. Det allvarliga är att vi inte ser någon förändring till det bättre, utan snarare till det sämre, konstaterar Eva Östling som är vd för branschorganisationen Visita bekymrat.

Brist på arbetskraft

Minst 5.000 behövs till 2023

Enligt Visita kommer det att behövas minst 5.000 nya kockar fram till år 2023 för att mätta marknaden. Och Eva Östling ser dystert på framtiden om inte det sker snabba förändringar som leder till en kraftig ökning av utbildade kockar.

– Om vår näring fortsätter som det gjort i ett antal år så kommer vi se konkurser och våra medlemmar kan tvingas lägga ner sina verksamheter för att det saknas kockar, och det är dåligt för tillväxten och svensk ekonomi.

Platser gapar tomma

Men det är svårt att få unga att vilja utbilda sig till kockar och på gymnasieprogrammen står platser tomma.

Arbetsförmedlingen försöker dra sitt strå till stacken genom att hjälpa till att rekrytera kockar från andra EU-länder. Inom ramen för det så kallade Eures-samarbetet har drygt 200 kockar kommit från bland annat Bulgarien, Grekland och Italien de senaste två åren. Och till den här vintersäsongen i Sälen rekryteras det kockar från Spanien.

Utlandsrekrytering växer

Sedan 2014 har mer än 2.000 personer rekryterats till Sverige genom Eures. Förutom kockar handlar det om apotekare, sjuksköterskor och ingenjörer till bil-  och IT-branschen bland annat.

– Vi gör sådana här rekryteringar för olika yrken, och vilket land vi väljer det beror på var det finns överskott på just det yrket, eller var det finns den kompetens som vi vill ha till Sverige, säger arbetsförmedlare Lara Feller via videointervju från Valencia i Spanien där hon är och letar kockar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på arbetskraft

Mer i ämnet