Foto: Scanpix

Brist på NO-lärare i grundskolan

Det kommer att fattas utbildade lärare i naturorienterande ämnen på högstadiet flera år framöver, visar en rapport från Lärarförbundet som SVT Nyheter tagit del av.

Antalet lärarstudenter för årskurs 7-9 som i våras gick ut sin utbildning med naturorienterande ämnen i examen var 27 stycken, samtidigt saknas det 2.000 behöriga lärare, enligt rapporten.

-Det visar att läget är akut. Vi står inför en nationell lärarkris där vi inte kommer att kunna ge eleverna de kunskaper de behöver, därför att det kommer inte att finnas lärare att tillgå, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till SVT.

Vad är det som talar för det?

-Det är helt enkelt så att skillnaden mellan de lärare som söker utbildning i NO-ämnen och teknik och de lärare som går ut och de lärare som behövs är oerhört stor. Det kommer inte att finnas lärare att tillgå. Vi står inför en nationell lärarkris.

-Det är helt enkelt stora pensionsavgångar, var fjärde lärare kommer att gå i pension. Det utexamineras inte tillräckligt många, och många måste öka på behörigheten på grund av nya krav, säger Sirén.

Något fler var det dock som när höstterminen nu startade sökte sig till inriktiningen. Ungefär 900 NO-lärare är obehöriga och får inte sätta betyg om några år.

I våras var det 27 lärare på grundskolan och 54 på gymnasiet som tog examen i NO-ämnena och teknik. Hur tolkar ni det antalet?

-För att fler ska vilja bli lärare i NO-ämnen och teknik och locka de bästa till yrket så måste ju lärarnas löner öka. För varför ska man bli en dåligt betald lärare när man kan bli en bättre betald ingenjör, säger Sirén till SVT.

Men att intresset är lågt – vad får det för konsekvenser?

-Det får ju konsekvensen att vi inte kommer att kunna ge eleverna de kunskaper som behövs i framtiden. För det finns inte lärare att tillgå, och det är allvarligt och tydlig bild av den nationella lärarkrisen och som Lärarförbundet har varnat för.

Vad tycker ni bör göras?

-Om inte arbetsgivarna tar sitt ansvar och höjer lärarlönerna då kommer duktiga gymnasieelever i NO, matematik och teknik välja andra yrken och det har Sverige inte råd med.

Nu är ni mitt i en avtalsrörelse och det känns självklart att ni pratar om pengar – är det den enda lösningen?

-Det är så tydligt att vilka lärare vi än frågar och speciellt grupperna inom NO och teknik, att man väljer bort läraryrket på grund av lönerna, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till SVT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer