Fullt i pulkabackarna när snön landat. Foto: Donnie Roberts/AP/TT

Brist på pulkor och snowracers i snöns spår

Uppdaterad
Publicerad

Snövädret har skapat rusning till pulkabacken och skidspåret och tömt sportbutikernas hyllor på pulkor och snowracers.

– Vissa produkter har till och med tagit slut hos leverantörerna, säger Team Sportias vd Lars Palmgren.

Efter en mild inledning kom vintern till Sverige med full kraft. Och plötsligt stod det klart att löparskorna inte fungerar särskilt bra på ett vitt underlag, att pulkan visst hade spricka från förra året och att det inte längre räcker med ett par fingervantar för att hålla värmen.

Det är något inte minst sportbutikerna blivit varse de senaste veckorna. På sportkedjan Team Sportia har omsättningen i januari fördubblats jämfört med förra året.

– De senaste åren har olika regioner haft snö under olika perioder men nu har i stort sett hela landet haft ett vitt täcke och det påverkar helt klart försäljningen, säger Lars Palmgren, vd för Team Sportia.

Pandemin kan ha spelat in

Särskilt tydligt märks det ökade intresset för pulkaåkning. I flera av Team Sportias butiker har lagret av pulkor, tefat och snowracers tömts, och leverantörerna har svårt att hinna med.

– Så blir det lätt om efterfrågan ökar snabbt i hela landet. Dessutom har vi en pågående pandemi som gjort att många är ute och aktiverar sig i högre utsträckning, säger Lars Palmgren.

Klen start på vintern

Även friluftskedjan Alewalds, som har butiker i Stockholm och Uppsala, har märkt av ett ökat tryck på försäljningen.

– Starten på den här vintern kom väldigt sent så vi har legat efter i försäljningen, men så fort det kom snö var det många som insåg att det gick att åka längdskidor i Stockholm med omnejd och att de behövde ny utrustning, säger Anders Engström, vd för Alewalds.

Har lagren tagit slut hos er också?

– Nej vi har gott om skidor fortfarande för vi utgår alltid från att det ska bli en bra vinter, säger Anders Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.