Förra året var den värsta drunkningssommaren på tolv år och fem av de som dog var barn. Foto: TT

Bristande kunskap kan vara livsfarlig för badande barn

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtlungräddning kan vara helt avgörande för att överleva ett drunkningstillbud, men trots det svarar fyra av tio föräldrar att de inte kan ge första hjälpen, enligt en ny rapport från Livräddningssällskapet.

När barn drunknar går det fort och i de allra flesta fall sker det helt ljudlöst. Åtta av tio föräldrar är också medvetna om att drunkning sker under tystnad.

Men samtidigt tror också hälften av alla föräldrar att barn som håller på att drunkna plaskar eller själva ropar på hjälp. Det visar en enkät som Livräddningssällskapet gjort tillsammans med Trygg-Hansa och Novus.

Och enligt Karin Brand, generalsekreterare på Livräddningssällskapet, är det en kunskapsbrist som kan vara livsfarlig för badande barn.

– Det är därför vi alltid säger ”punktmarkera dina barn”. De får inte släppas ur sikte. Du kan inte sitta vid stranden och läsa en bok eller fippla med telefonen eller lugnt sola, för det är ett ögonblicksverk. Rätt var det är så är barnet borta.

”Barnen gör ingenting, de bara sjunker”

På Ängbybadet i västra Stockholm har några tappra familjer trotsat den hårda blåsten och den svala dagstemperaturen. Och de föräldrar SVT Nyheter pratar med vet hur det går till när barn drunknar.

– Det är tyst. Oftast gör barnen ingenting, utan de bara sjunker, säger trebarnsföräldern Maria Sandberg.

På SVT Nyheters fråga huruvida hon tror att de flesta förläldrar känner till det här, svarar Maria Sandberg nekande.

– Nej, jag tror faktiskt inte det, fast det står i tidningen nästan varje sommar.

Även Tommy Wideberg, som är på badplatsen med sina tre barn, håller med.

– Jag tror man måste vara där precis när de faller ner eller försvinner, annars är det nog rätt svårt.

Fyra av tio kan inte första hjälpen

Förra året var den värsta drunkningssommaren på tolv år och fem av de som dog var barn.

Hjärtlungräddning kan vara helt avhörande för att överleva ett drunkningstillbud, men trots det svarar fyra av tio föräldrar att de inte kan ge första hjälpen. Enkäten innehåller svar från tusen föräldrar till barn i åldrarna fem till tolv år.

”Barn försvinner snabbt”

De allra flesta säger att de har uppsikt över sina barn hela tiden, men en av fem säger att de bara har sporadisk uppsikt och också läser tidningen eller kollar mobiltelefonen. Och det kan vara ett fatalt misstag, säger Karin Brand på Livräddningssällskapet.

– Det räcker att du tittar ner en gång i mobilen. Barnet kan snubbla i vattnet, få huvudet under och dra in vatten. Och det räcker för att barnet ska drunkna. I vatten som det här som är mörkt och rör sig så kan barnet försvinna bort ganska så snabbt.

 Men här på badplatsen säger alla vi pratar med att de hela tiden tittar på sina barn.

– Alltid tittar jag på dem, allt kan hända snabbt. Jag kollar på andra barn också ibland. Har man barn ska man kolla på barnen, säger tvåbarnsföräldern Naim Mantag.

Tänk på det här under badsommaren:

* Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp

*Små barn i vatten skall alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett annat barn

*Simbassänger, pooler och även grunda dammar (trädgårdsdammar) är en risk för riktigt små barn som kan drunkna även i väldigt grunda vatten

*Simskola rekommenderas av Svenska Livräddningssällskapet så tidigt som från två års ålder, men alla barn är olika så överskatta inte små barns simkunnighet

*Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången

*Kan du hjärt- och lungräddning? Annars – gå en kurs!

*Byt inte plats i båten i onödan, och om det sker, gör det då en i taget

*Barn ska alltid ha flytväst, även vid lek och vistelse på brygga. Icke simkunniga ska ha livrädd-ningsväst, annars går en seglarväst lika bra

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.