Nyanlända flyktingbarn undervisas i Katrineholm. Foto: TT

Bristande samordning drabbar flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Det brister i samverkan mellan myndigheterna gällande de ensamkommande flyktingbarnen. Det visar en stor enkät som Akademikerförbundet har gjort bland sina medlemmar. Nu vill förbundet bland annat tvinga alla skolor att ta emot barnen redan första veckan de är i landet.

Det är närmare 3.000 personer inom bland annat Socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som svarat på det egna förbundets enkät. Samtliga av de svarande har erfarenhet av asylmottagande och etablering av nyanlända barn.

– Det finns till exempel resursbrister när det gäller traumabehandling och bra boende för barnen. Likaså med skolan, man ska kunna börja direkt så man kommer in i det svenska samhället, säger Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet.

Brister ger tidsförskjutningar

– Bristerna i samordningen gör att det blir tidsförskjutningar, och beslut som inte kan tas för att det finns regelverk som hindrar, säger Heike Erkers.

Förbundet vill nu att alla skolor, inte bara kommunala, ska ta emot ensamkommande barn redan första veckan de är i landet. Bland många åtgärder föreslår man även tydligare kriterier för anknytnings-anvisningar, att barn inte ska kunna anvisas till personer de inte har stark anknytning till.

I dag, tisdag, träffar förbundet politiker och andra ansvariga för att delge dem enkätsvaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet