Bristande tillit bland yngre personer

Uppdaterad
Publicerad

Unga svenskar litar mindre på sina medmänniskor än äldre. Ett hårdare klimat i skolan och en hög ungdomsarbetslöshet pekas ut som orsaker.

Sverige sticker ut internationellt som ett land där befolkningen hyser hög tillit till andra människor, tillsammans med de övriga nordiska länderna.

Men i SOM-institutets senaste undersökning ser forskarna ett oroväckande resultat. De yngre generationerna, 16-29-åringar, litar betydligt mindre på andra människor än vad de äldre gör.

Forskarna Maria Oskarsson och Bo Rothstein, som står bakom studien, menar att den lägre tilliten bland yngre kan bero på erfarenheter som hör till deras generation snarare än åldern som sådan.

Tuffare klimat

Tilliten bland yngre sjunker och skillnaderna mellan generationerna ökar – de som är födda efter 1980 litar mindre på andra än de som föddes tidigare, även vid samma ålder. Tidigare har man sett att tilliten till andra människor ökar i takt med åldern.

Social tillit har ofta visat sig hänga samman med utformningen av samhällets institutioner såsom skolan, enligt forskarna.

Ett tuffare klimat i skolan och en förhållandevis hög arbetslöshet lyfts upp som möjliga orsaker till bristande tillit bland de yngre.

Fakta: Social tillit i världen

Visa

* Lägst social tillit finns i länder som Turkiet och Rwanda, där anser 5 procent att man kan lita på de flesta andra människor.

* I Peru är siffran 6 procent och i Ghana 9 procent.

* Högst social status finns i länder som Finland, där 59 procent anser att man kan lita på de flesta andra människor, Sverige med 68 procent och Norge med 74 procent.

Fotnot: Siffrorna kommer från en undersökning som det internationella forskningsprogrammet World Value Survey lät göra, där ett representativt urval av befolkningen i mer än 50 länder svarade på en enkät om bland annat mellanmänsklig tillit.

Källa: SOM-institutet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer