Bristen på sjuksköterskor allvarlig i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allvarlig brist på sjuksköterskor i sommar. Den bedömningen gör sex av tio lokalavdelningar i Vårdförbundets undersökning av bemanningsläget i vården.

Fyra av tio avdelningar bedömer att även bristen på specialistutbildade sjuksköterskor blir stor liksom bristen på barnmorskor och röntgensjuksköterskor, rapporterar TV4 Nyheterna.

Hur förhållandena ser ut i den privatproducerade vården i sommar är oklart då den är spridd på flera arbetsgivare.

”Vi befarar att denna sommar kommer bli en av de mest kaotiska genom tiderna”, svarar en av de 21 lokalavdelningarna i enkäten.

Vårdenheter stängs

Inom många regioner leder bristen på vikarier till att vårdenheter stängs helt. Nu varnar fackförbundet för att patientsäkerheten hotas.

”Över 90 procent av Vårdförbundets lokala avdelningar uppskattar att det blir en stor försämring av patientsäkerheten sommaren 2013. Tre avdelningar indikerar till och med en mycket stor försämring av patientsäkerheten”, skriver Vårdförbundet i utvärderingen.

-Det är kris i den svenska vården. Inför sommaren är det katastrofläge, eftersom kompetensen blir så låg, framför allt på våra akut- och specialistsjukhus. Att säga att det inte påverkar patientsäkerheten är att ljuga, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT.

Efterlyser bättre villkor

Hon efterlyser bättre villkor för vårdpersonalen och en mycket bättre planering inför sommaren.

-Det har varit en tuff vår, och det var en tuff höst förra året, och vi har jobbat väldigt mycket övertid redan nu. Om man redan innan har en så låg bemanning att man inte ens täcker vikarier, då blir ju sommaren ännu värre.

Arbetsgivarorganisationen SKL håller med om att situationen är ”bekymmersam”, men tror inte att patientsäkerheten är hotad.

-Situationen är värre i sommar än förra sommaren, men min erfarenhet säger mig att man klarar patientsäkerheten. Däremot kan patienter känna av en hel del olägenheter, säger Göran Stiernstedt, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg.

”Besök inte akuten i onödan”

Han håller inte med om att problemet beror på dålig planering.

-Men en förklaring till att situationen är värre i år kan vara att man har en viss brist, framför allt på specialistsjuksköterskor redan vid ingången på sommaren.

Han uppmanar alla patienter att undvika att besöka akuten i onödan, utan i första hand vända sig till sjukvårdsrådgivningen, vårdcentraler eller närakuter.

-Jag tycker inte att man som patient ska vara orolig. Jag känner att man klarar säkerheten, speciellt för de svårt sjuka. Däremot kan man som patient bidra till att inte belasta akutmottagningarna i onödan, säger Göran Stiernstedt.

* Sex av Vårdförbundets tio lokalavdelningar uppger att det blir en ”allvarlig brist” på sjuksköterskor i sommar. Fyra av tio bedömer även att bristen på specialistutbildade sjuksköterskor blir stor, liksom bristen på barnmorskor och röntgensjuksköterskor.

* ”Över 90 procent av Vårdförbundets lokala avdelningar uppskattar att det blir en stor försämring av patientsäkerheten sommaren 2013. Tre avdelningar indikerar till och med en mycket stor försämring av patientsäkerheten”, skriver Vårdförbundet.

* Hur förhållandena ser ut i den privatproducerade vården i sommar är oklart då den är spridd på flera arbetsgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer