Matematikprofessor Tom Britton förklarar i Aktuellt vad det innebär för smittspridningen i Sverige om den nya varianten av coronaviruset kommer hit. Foto: SVT

Brittons prognos: ”Ju fler smittade som kommer in desto snabbare kommer det nya viruset dominera”

Uppdaterad
Publicerad

Idag smittar en smittad person i genomsnitt en ytterligare person. Om det nya viruset kommer in i samhället kan en person smitta 1,7 andra. Antalet döda och sjuka skulle i det läget kunna fördubblas, enligt matematikprofessorn Tom Britton.

Det räcker med att en person smittas av det nya viruset för att det inom 3-4 månader ska bli lika vanligt som det gamla. Den uträkningen har matematikprofessorn Tom Britton gjort. Precisionen är inte exakt enligt honom själv, men ungefärlig.

– Det utgår från att den muterade varianten är 70 procent mer smittsam. Är det 40 procent så ändras 3-4 månader till 5-6 månader, säger han i SVT:s Aktuellt.

Coronapandemin

Tid för vaccinering som står på spel

I nuläget tar det cirka fem dagar från det att en person smittas till att denne smittar en annan. I Sverige smittas mellan 10-15 000 varje dag. De siffrorna har Britton haft som utgångspunkt i sin uträkning gällande den nya virusvarianten.

Skulle det komma in 10 personer eller 100 personer med smittan kommer spridningen ske desto snabbare. Då handlar det om en tid på under tre månader respektive två månader, om det skulle vara 70 procent mer smittsamt.

– Det är en väldigt stor fördel i om det kan gå 5-6 månader, då hinner vi vaccinera väldigt många. Istället för tre månader, då hinner vi inte vaccinera lika många, säger Britton.

Tidigare gjort en felbedömning

Britton har tidigare presenterat uträkningar om flockimmunitet. Då förutspådde han att hälften av Stockholms invånare skulle ha smittats av coronaviruset i slutet av maj och därmed uppnått flockimmunitet. Så blev det inte.

– Det var en felbedömning jag gjorde, har han senare medgett.

Den felande länken i uträkningen var då att professorn inte trodde att samhället skulle ställa om sig så pass mycket samt att spridningen av viruset var baserat på hur den vanliga influensan smittar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet