I östra Småland blir det uppemot 20 grader i helgen. Foto: SVT/Hasse Holmberg/TT

Brittsommar på väg in över Sverige – drar upp från Sydeuropa

Uppdaterad
Publicerad

Sol och uppemot 20 graders värme. Många som längtar efter en sista värmepust innan hösten helt drar in kan glädjas över att Sverige får brittsommar, i alla fall i södra delen av landet.

Redan i dag har Sverige fått betydligt varmare temperaturer än gårdagen, slår SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir fast.

– Det kommer att vara höstkänsla lördag, söndag och måndag. Men efter det kommer värmen upp från södra Europa och det blir brittsommar, säger hon.

Just nu är det orkansäsong eftersom det är varmt i haven på norra halvklotet. Men samma väderfenomen som leder till oväder på Azorerna och Irland resulterar i värme i Sverige.

– Det blir varmare i hela landet, säger Tora Tomasdottir.

Meteorologens tips: Hitta ett ställe i lä

För norra Norrlandskusten innebär det temperaturer på mellan 10 och 12 grader och i södra Norrlandskusten uppemot 14 grader.

I Götaland och östra Svealand hamnar temperaturen på runt 15 grader och betydligt varmare, med uppemot 20 grader, blir det i östra Småland.

För alla som vill känna solens värme på huden en sista gång innan hösten drar in på allvar har Tora Tomasdottir ett tips:

– Hitta ett ställe i lä, då kan det bli 20 grader i stora delar av landet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.