Broccoli hjälp mot bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Ett ämne som finns i stora mängder i framför allt broccoli, sulforafan, förefaller kunna stoppa brösttumörer på samma sätt som vanliga cancerläkemedel men betydligt skonsammare.

Amerikanska forskare har studerat effekten av sulforafan på bröstcancer- celler. Ungefär hälften av de mänsk- liga bröstcancercellerna slutade dela sig okontrollerat när sulforafan till- fördes, skriver Svenska Dagbladet.

Forskarna kunde fastställa att tumör- förökningen stoppades på samma sätt som med flera välkända anticancer- preparat men utan svåra biverkningar.

Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna och hittills har prostataceller främst pekats ut.

Tidigare har ämnet ansetts stimulera bildningen av naturliga antioxidanter i kroppen.

Förutom cancer finns tecken på att sulforafan eventuellt också kunna skydda mot bland annat diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar, skriver SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.