Foto: SVT

Tvillingbröderna får rätt till skadestånd

Publicerad

De skånska tvillingbröderna Robin och Rasmus Sjöholm sattes felaktigt i särskola. Det slår hovrätten fast.

I domen fastställer också Hovrätten att Vellinge kommun ska betala skadestånd och rättegångskostnaderna.

Malmö tingsrätt kom tidigare fram till att tvillingbröderna Rasmus och Robin Sjöholm i Vellinge hamnade i särskola på felaktiga grunder och att bröderna därför ska ha ersättning.

Vellinge kommun ansåg det dock viktigt att tingsrättens dom prövas i hovrätten, eftersom den väckte uppmärksamhet och av många uppfattades som prejudicerande. Kommunen motsatte sig skadeståndskravet.

Överväger gå vidare
Vellinge kommun anser fortfarande att beslutet var riktigt när tvillingbröderna placerades i särskola. Beslutet grundades på underlag som skolan på den tiden ansåg tillräckligt och på flerårig kännedom om pojkarnas skolsituation.

-Vi ska smälta hovrättens dom nu och sedan får vi se om vi går vidare i det här ärendet, säger Carina Wutzler (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge kommun.

Hon uppger att det kan bli aktuellt ansöka om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

-Det handlar ju om ett principiellt beslut som blir prejudicerande. Och jag vet att det finns andra kommuner som har liknande fall som detta.

Nya rutiner
Carina Wutzler betonar att mycket har hänt sedan 2001, då kommunen fattade beslutet att sätta bröderna på särskola.

-Särskolebestämmelserna var tidigare svåra att tillämpa. I dag är rutinerna förändrade och anpassade till Skolinspektionens krav. Barn som är placerade i särskola följs regelbundet upp för att minska felaktiga placeringar.

-Det känns väldigt skönt. Det är en stor lättnad, säger Rasmus Sjöholm, en av tvillingbröderna.

Hovrättens beslut att de har rätt till skadestånd för att de felaktigt sattes i särskola av Vellinge kommun uppfattar bröderna som en upprättelse.

-Även om Vellinge kommun skulle bestämma sig för att gå vidare så har vi två domstolar bakom oss. Det känns väldigt bra, säger Robin Sjöholm och tillägger att han egentligen inte är förvånad över utslaget i hovrätten.

Flera grava fel

-Kommunen gjorde flera grava fel i detta. Det är egentligen inte alls konstigt att vi får rätt. De gjorde till exempel aldrig någon ordentlig utredning om vi hade något handikapp eller någon störning eller vad man nu ska kalla det.

Tvillingbröderna är bosatta i Trelleborg och har för tillfället sommarlov. De läser bland annat engelska på Komvux. Rasmus Sjöholm planerar att inom kort åka till Japan och studera japanska.

Domen gällde brödernas rätt till skadestånd. Storleken på skadeståndsbeloppet har ännu inte diskuterats.

-Vi har fokuserat helt på domen. Beloppet får komma sedan i ett andra steg, säger Rasmus Sjöholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer