Flera vittnen kommer att höras under dagen. Det rör sig om flera personer som varit delaktiga i försäljningen och leveransen av varor ur ett konkursbo, som en av de åtalade inköpt på auktion. Foto: Sofia Lantz/SVT

”Bröllopschatt” i fokus på femte dagen i terrorrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Syftar ”bröllop” på terrorattentat? Det är en av frågorna som väntas diskuteras när den femte rättegångsdagen drar igång mot de tre terrormisstänkta männen.

På torsdagen inleds den femte dagen i rättegången mot de tre män som misstänks ha planerat ett terrorattentat i Sverige.

Inledningsvis fortsätter förhören med de åtalade. Fokus kommer bland annat att ligga på ett antal omtalade chattkonversationer.

Terrorgripna

Pressas om kodord

En av de huvudmisstänkta, en 46-årig man, kommer att ombes förklara vad han menar med uttryck som att ”dekorera bilar” och ”bröllop”. Åklagare menar att begreppen är kodord för exempelvis attentat.

Senare kommer även den misstänkte 39-årige mannen att höras för första gången. Det är han som på ryska sociala medier har lagt upp bilder på olika landmärken i Stockholm, vilket enligt åklagaren ska vara målbilder för eventuella attentat.

Vittnen hörs om plastdunk

Flera vittnen kommer även att höras under dagen. Det rör sig om flera personer som varit delaktiga i försäljningen och leveransen av varor ur ett konkursbo, som en av de åtalade inköpt på auktion. Bland åklagarsidans bevisning finns en blå plastdunk ur detta konkursbo, som åklagare menar innehållit väteperoxid, ett ämne som skulle kunna användas vid tillverkning av sprängmedel.

Försvaret menar att dunken var tom vid leveransen och använts av den åtalade för att förvara diesel.

Fakta: Detta har hänt

Vid fyratiden på morgonen i april 2018 slog Nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot ”lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall” och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för detta brott.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel år för tillslagen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet