Den 7 april är årsdagen för terrordådet på Drottninggatan 2017. Terror är nu en av EU-valets viktigaste frågor enligt en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter och SR. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mats Knutson: Brottslighet och terror upp som en av EU-valets huvudfrågor

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Klimatet, brottsligheten och migrationen ser ut att bli huvudfrågor i den kommande EU-valrörelsen. De partier som lyckas mobilisera sina väljare i dessa frågor har stora chanser att bli EU-valets vinnare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

EU-valet brukar beskrivas som ett mobiliseringsval. På grund av att valdeltagandet är betydligt lägre än i ett riksdagsval blir det extra viktigt för partierna att mobilisera sina väljare att gå till vallokalerna. Om den politiska debatten blir intensiv, inte minst om det egna partiets hjärtefrågor, kan de också få fler av sina sympatisörer att gå och rösta.

En annan faktor som kan påverka mobiliseringsgraden är om väljarna uppfattar att mycket står på spel i ett val. Därför väljer nu flera svenska politiker, bl a i Socialdemokraterna och Centerpartiet, att gå ut och varna för de högernationalistiska krafterna i Europa. Syftet är att mobilisera de egna väljarna för att förhindra en icke önskvärd utveckling. Nationalistiska högerpartier växer just nu i flera europeiska länder och bedöms i det kommande EU-valet kunna skaffa sig en tung position i Europaparlamentet.

EU-valet 2019

Brottsligheten viktig valfråga

Årets EU-val blir i många stycken annorlunda än EU-valet 2014. Det framgår av den undersökning om väljarnas viktigaste frågor som Novus har gjort på uppdrag av SVT och SR.  Den största förändringen är att brottslighet och terrorism nu är en av de absolut viktigaste frågorna för väljarna. Frågan debatterades nästan inte alls i den förra EU-valrörelsen.

Flera faktorer ligger sannolikt bakom dess växande betydelse. Flera terrordåd runt om i Europa, liksom i Sverige, de senaste åren – liksom mycket av brottsligheten beskrivs den också ofta som ett gränsöverskridande problem i den politiska debatten.

Klimat, energi och miljö tappar något i betydelse jämfört med förra valet, men behåller förstaplatsen i Novus undersökning. Återigen kan vi alltså konstatera att klimat- och miljöfrågan hamnar högre upp på väljarnas agenda i ett EU-val än i ett riksdagsval. En slutsats man kan dra av detta är att väljarna uppfattar den som en global fråga där EU har en tung och viktig roll att spela.

Migrationsfrågan ökar något i betydelse sedan förra EU-valet och är den tredje huvudfrågan för väljarna inför den kommande valrörelsen. Flyktingkrisen 2015 blev en tydlig illustration för väljarna om EU:s roll i migrationsfrågan. Svenska politikers argumentation för en gemensam EU-politik i frågan har sannolikt också påverkat väljarna.

Dessa tre frågeområden – klimat, brottslighet och migration – är alltså de som väljarna rankar i särklass högst inför EU-valet. Övriga frågor ligger betydligt längre ner på listan och kan därför inte förväntas spela samma roll i den politiska debatten.

Frågorna på väg ner

Intressant i sammanhanget är att frågor som arbetsmarknad och ekonomi har minskat kraftigt sedan förra EU-valet. Också fred och säkerhet backar något, vilket kan uppfattas som paradoxalt med tanke på att experterna är tämligen överens att Sveriges säkerhetspolitiska läge försämrats de senaste åren. Dessutom bygger numera svensk säkerhetspolitik på förväntat stöd av andra EU-länder i en kris- eller konfliktsituation.

Intressant är också att flera frågor som vissa politiker gärna talar om knappast ens existerar i väljarnas medvetande. Till dessa hör till exempel konsumentskydd, landsbygdsfrågor och regionalpolitik samt upphovsrättsfrågor på internet. Noll (0) procent tycker att det här är viktiga frågor! Endast en (1) procent av de tillfrågade anser vidare att integritet, jordbruk och livsmedelssäkerhet samt sociala frågor är viktiga frågor i det kommande EU-valet.

Den här listan med väljarnas viktigaste frågor skakar säkert om en del partier. Den är dåliga nyheter för Socialdemokraterna som gärna vill prata arbetsmarknad och sociala frågor, men goda nyheter för Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som helst vill prata klimat respektive invandring.

För tidigt att dra några slutsatser

Det är dock alldeles för tidigt att dra några säkra slutsatser om den kommande EU-debatten. Valrörelsen har ännu inte kommit igång på allvar och mycket kan hända. Enskilda frågeområden kan både öka och minska i betydelse fram till valdagen den 26 maj.

Många väljare anser också att de inte är tillräckligt insatta i det komma valet. Hela sex av tio väljare anser att de inte fått tillräcklig information från partierna.

Valrörelsen blir alltså en stor utmaning för de politiska partierna. Å andra sidan kommer de partier som lyckas mobilisera sina väljare i någon av de viktigaste frågorna ha goda möjligheter att bli vinnare på valdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet