Ministern: Ingen ska behöva råka ut för sådant under barndomen

Uppdaterad
Publicerad

En mycket tragisk händelse. Det konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i sitt första framträdande sedan två barn skottskadades i Flemingsberg.

– Ingen ska behöva råka ut för sådant under sin barndom, säger Johansson vid en digital pressträff där han också tog emot utredningen om skadestånd till brottsoffer.

Polisen fick in larmet vid 20.15-tiden på lördagskvällen. Barnen, ett i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern, fördes kort efter till sjukhus.

Skadorna uppges inte vara livshotade, men enligt polisens presstalesperson var barnen sannolikt ute och lekte.

Barn skottskadade i Flemingsberg

– Det är en mycket tragisk händelse. Ingen ska behöva råka ut för något sådant under sin barndom. Bara själva tanken att vara ute och leka, vara 5,6 år gammal och bli skjuten får en att verkligen fundera över utvecklingen och vilket oerhört trauma det måste innebära, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Ministern säger att tankarna går till de drabbade och deras anhöriga, men han vill också uppmana alla som känner till något om det inträffade att höra av sig till polisen.

– Ju snabbare man kan klara upp detta desto bättre. Det här visar återigen att gängen inte har någon som helst respekt för människoliv. De bryr sig inte om följderna av sina handlingar överhuvudtaget.

Det finns bara ett svar som samhället kan ge, enligt Johansson.

– Det är att gripa, lagföra och ge kännbara straff. Det finns bara en plats för den här typen av gärningsmän och det är på kåken. Här kan man inte lägga fingrarna mellan. Här finns inga genvägar heller från samhället sida utan man måste ta de kriminella en efter en.

Förslag om högre ersättning

Ministern kommenterade skottlossningen i samband med en digital pressträff där han tog emot ett betänkande om stärkt rätt till skadestånd för brottsoffer, från Mikael Forsgren, särskild utredare och chefsrådman vid Umeå tingsrätt.

Utredningen har bland annat sett över regler som gäller brottsoffers rätt till skadestånd, deras möjligheter att få ut sådan ersättning och i vilken utsträckning nivåerna på kränkningsersättning bör höjas.

Det bästa för brottsoffer är att man klarar upp brotten, men även ersättningar behövs, enligt Johansson.

– De här ersättningarna har legat för lågt under lång tid, vi ska få upp dem till en adekvat nivå.

Vill stärka rätt för poliser

Ersättningsnivån bör höjas extra mycket för ett antal faktorer, enligt utredarna: våld i nära relation, spridning på internet, brott som begås av en grupp personer (till exempel ungdomsrån), misshandel eller våldtäkt samt hot med anspelning på våldskapital.

– Det går inte att sätta värde på en förlorad barndom eller förlorad trygghet, säger Mikael Forsgren.

På det sättet anser han att uppdraget från regeringen var hopplöst men att det går att fastställa relativa värden. Inflation gör att ersättning för kränkning, som inte höjts på 20 år, bör höjas.

Utredningen föreslår också en ny form av ersättning som kallas för särskild anhörigersättning för efterlevande anhöriga till dödsoffer. 50 000 kronor föreslås vara schablonsumman och tillsammans med ersättningen för sveda och värk blir ersättningen drygt 100 000.

Utredningen vill också stärka rätt till kränkningsersättning för poliser och andra yrkesgrupper med särskild beredskap.

Se pressträffen i sin helhet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Mer i ämnet