Brottsutredningar tar allt längre tid visar statistisk som SVT Nyheter har tagit fram. Foto: TT

Brottsutredningar kräver allt längre tid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har vänt den negativa trenden och klarar upp fler brott för andra halvåret i rad. Utredningstiderna är det däremot värre med. Statistik som SVT Nyheter tagit fram visar att åklagarledda utredningar tar längre och längre tid.

Långa utredningstider påverkar åklagarens möjligheter att få till en fällande dom. Vittnen minns sämre med tiden och spår kan gå förlorade. I värsta fall hinner brottet preskriberas. Brottsoffret får det dessutom svårare att gå vidare i livet när rättsprocessen dröjer.

Tar längre och längre tid

Den senaste statistiken från Åklagarmyndigheten visar att utvecklingen går åt längre utredningstider. Åklagarledda förundersökningar har tagit allt längre tid sedan 2012. Då tog en utredning i snitt 87 dagar. Första halvåret i år tog en utredning i stället normalt 114 dagar.

Förmögenhetsbrott har tagits bort ur statistiken, eftersom en del utredningar vissa år är så långa att de kraftigt påverkar snittet.

”Vi vill inte ha det så”

– Vi vill inte ha det så. Vi vill att det ska gå fort, samtidigt som vi vill att det ska ta den tid som det behöver ta så att vi verkligen kan vidta de åtgärder som krävs, säger överåklagare Lennart Guné.

Han lägger över ansvaret på polisen, eftersom det är de som gör utredningen, även om den leds av en åklagare. Enligt honom är resurserna där för små i förhållande till uppgiften.

– Det finns naturligtvis många skäl till att saker blir liggande. Det kan vara alltifrån mänskliga tillkortakommanden till annat. Ser man till helheten är resursen för liten i förhållande till uppgiften, för att hantera alla de brottsutredningar som verkligen kräver utredning, säger överåklagare Lennart Guné.

Lovar att bli bättre

Polisen klarar visserligen upp fler brott än tidigare och antalet brottsmisstankar som lämnades vidare till åklagare ökade för andra året i rad.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving säger ändå att det är oacceptabelt att utredningstiderna blir längre och längre. Han lyfter fram långa handläggningstider hos polisens nationella forensiska centrum som en flaskhals och säger också att många utredningar i dag blivit mer komplicerade samt att en del ärenden blir liggande och därmed hinner bli gamla – något som både drar upp snittet och gör brotten svårare att utreda.

– Det jag kan säga är att vi hela tiden kommer att bli bättre och bättre, säger Mats Löfving.

Men det blir ni ju inte om tiden blir längre och längre?

– Sammantaget blir vi bättre och bättre. Vi klarar upp fler brott, vi redovisar fler brottsutredningar till åklagare och vi hjälper de mest utsatta brottsoffren bättre än vi gjorde tidigare, säger Mats Löfving.

FAKTA: Utredningstid i snitt, åklagarledda förundersökningar

2008: 115 dagar

2009: 110 dagar

2010: 100 dagar

2011: 94 dagar

2012: 87 dagar

2013: 96 dagar

2014: 93 dagar

2015: 95 dagar

2016: 99 dagar

2017: 109 dagar

2018 (första halvåret): 114 dagar

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.