Foto: SVT

Brukarföreningen begärs i konkurs – kan ha ägnat sig åt ekonomiskt fiffel

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Brukarföreningen – som i mer än tio år haft en roll i den svenska narkotikadebatten – har begärts i konkurs.

Nu visar en rapport som SVT tagit del av att ekonomiska oegentligheter kan ha skett i föreningen.

Riksorganisationen för Brukarföreningen har de senaste fyra åren fått minst sju miljoner kronor från myndigheter som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

”Tyder på missförhållanden”

Men nu väcks frågor om hur skattepengarna använts. SVT har tagit del av en revisionsrapport, beställd av Folkhälsomyndigheten, som visar på allvarliga brister. Det finns dessutom tecken på att oegentligheter har skett i föreningen.

– Vi kan ju konstatera att det är en ekonomisk hantering som inte fungerat, som tyder på missförhållanden, säger Anna Bessö på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte gjort någon polisanmälan, men har beslutat att Brukarföreningen ska betala tillbaka hela bidraget på en miljon kronor från förra året. 

Ingen lön på månader

SVT har sökt Brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrans på flera adresser utan framgång. I ett mejl till redaktionen skriver han att han inte kan svara på några frågor innan ”alla legaliteter” är utredda.

Flera anställda har nu ansökt om att Brukarföreningens riksorganisation sätts i konkurs, eftersom de inte fått någon lön på flera månader.

Brukarföreningens lokalorganisationer är inte direkt berörda av konkursansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.