Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson under budegetdebatten i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksdagen röstar ja till M+KD-budget

Uppdaterad
Publicerad

Som många förutspått röstades Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget igenom i riksdagen. Budgeten innehåller bland annat skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor.
– Vi behöver rusta Sverige för sämre tider, sade Elisabeth Svantesson (M), under debatten före omröstningen.

Efter att regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet bröt samman talade det mesta för att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag skulle antas i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

– Övriga Sverige har inte tagit paus för att Sverige saknar en regering. Sverige behöver reformer här och nu. Vi behöver rusta Sverige för sämre tider. Därför går Moderaterna och Kristdemokraterna fram med ett gemensamt budgetförslag, sade Elisabeth Svantesson (M), under onsdagens debatt.

Röstades igenom med knapp majoritet

Förslaget röstades så också igenom med en knapp majoritet strax efter klockan 16 på onsdagseftermiddagen. M- och KD-budgeten innehåller skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor, bland annat sänkt inkomstskatt för alla och sänkt pensionärskatt. Både M och KD har även i sina separata budgetförslag uttryckt att de vill skära ned miljöbudgeten med miljardbelopp i förhållande till övergångsbudgeten.

Stefan Löfven (S) kallade M:s och KD:s gemensamma budgetförslag  för ”servett-skiss” när partierna först lade fram det. Kritiken kvarstod vid onsdagseftermiddagens presskonferens strax före omröstningen, där han även kommenterade talmannens beslut om att han ska prövas som statsminister i riksdagen.

Löfven: Budgeten är skadlig för svensk ekonomi

Lövfen menar att M+KD-budgeten är skadlig för svensk ekonomi på grund av all osäkerhet.

– Tyvärr blir det här ännu svårare av att M och KD ser ut att få igenom sitt budgetförslag med hjälp av SD, sade Löfven före budgetomröstningen.

– Det är inte bra för Sverige att vid sidan om det oklara regeringsläget även sänka skatterna. Det är ansvarslöst både från Moderaterna och Kristdemokraterna. De ger Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande över svensk politik.

– Dumheter, Sverige behöver en budget säger Ulf Kristersson (M) om Löfvens kritik mot M:s och KD:s budgetförslag före omröstningen.

Kristersson om eventuell statsministerprövning: Jag är redo

Stefan Löfven anser att det block som får igenom sin budget också bör prövas som statsministerkandidat. Därmed skulle Ulf Kristersson (M) prövas igen i den tredje omröstningen av maximalt fyra.

– Jag är redo den dag som talmannen ber mig ställa upp igen, sade Ulf Kristersson (M) under onsdagen.

SVT rapporterade · Budgetdebatt i riksdagen

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet