Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marmorstein om budgetomröstningen Visa alla (2)
Visa alla (2)

Riksdagen röstar ja till M+KD-budget

Uppdaterad
Publicerad
Som många förutspått röstades Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget igenom i riksdagen. Budgeten innehåller bland annat skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor.
– Vi behöver rusta Sverige för sämre tider, sade Elisabeth Svantesson (M), under debatten före omröstningen.

Efter att regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet bröt samman talade det mesta för att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag skulle antas i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

– Övriga Sverige har inte tagit paus för att Sverige saknar en regering. Sverige behöver reformer här och nu. Vi behöver rusta Sverige för sämre tider. Därför går Moderaterna och Kristdemokraterna fram med ett gemensamt budgetförslag, sade Elisabeth Svantesson (M), under onsdagens debatt.

Röstades igenom med knapp majoritet

Förslaget röstades så också igenom med en knapp majoritet strax efter klockan 16 på onsdagseftermiddagen. M- och KD-budgeten innehåller skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor, bland annat sänkt inkomstskatt för alla och sänkt pensionärskatt. Både M och KD har även i sina separata budgetförslag uttryckt att de vill skära ned miljöbudgeten med miljardbelopp i förhållande till övergångsbudgeten.

Stefan Löfven (S) kallade M:s och KD:s gemensamma budgetförslag  för ”servett-skiss” när partierna först lade fram det. Kritiken kvarstod vid onsdagseftermiddagens presskonferens strax före omröstningen, där han även kommenterade talmannens beslut om att han ska prövas som statsminister i riksdagen.

Löfven: Budgeten är skadlig för svensk ekonomi

Lövfen menar att M+KD-budgeten är skadlig för svensk ekonomi på grund av all osäkerhet.

– Tyvärr blir det här ännu svårare av att M och KD ser ut att få igenom sitt budgetförslag med hjälp av SD, sade Löfven före budgetomröstningen.

– Det är inte bra för Sverige att vid sidan om det oklara regeringsläget även sänka skatterna. Det är ansvarslöst både från Moderaterna och Kristdemokraterna. De ger Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande över svensk politik.

– Dumheter, Sverige behöver en budget säger Ulf Kristersson (M) om Löfvens kritik mot M:s och KD:s budgetförslag före omröstningen.

Kristersson om eventuell statsministerprövning: Jag är redo

Stefan Löfven anser att det block som får igenom sin budget också bör prövas som statsministerkandidat. Därmed skulle Ulf Kristersson (M) prövas igen i den tredje omröstningen av maximalt fyra.

– Jag är redo den dag som talmannen ber mig ställa upp igen, sade Ulf Kristersson (M) under onsdagen.

SVT rapporterade · Budgetdebatt i riksdagen

07.52
Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering under denna politikspäckade dag.
Talman Andreas Norlén inledde med att föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister. Löfven avser att bilda regering med Miljöpartiet, riksdagen röstar om detta på fredag.
Det har också hållits budgetdebatt i riksdagen.
Ca 15.30 väntas Stefan Löfven (S) lämna mötet med riksdagens EU-nämnd. Förhoppningsvis svarar han på frågor om regeringsbildningen då.
Ca 16.00: Budgetomröstning i riksdagen.
Allt sänds direkt på svt.se och du får även direktrapportering i det här flödet.
07.56
Det första som händer i politiken i dag är alltså att talmannen Andreas Norlén håller pressträff kl 08.30. Han kommer då att föreslå att Stefan Löfven (S) prövas som statsminister av riksdagen fredagen den 14 december kl 09.00. Dessförinnan ska förslaget bordläggas två gånger i kammaren, en gång under onsdagen och en gång under torsdagen. Om ingen politisk utveckling sker under de kommande dagarna kommer Stefan Löfven sannolikt att röstas ner på fredag eftersom både Liberalerna och Centerpartiet har klargjort att de kommer att rösta nej till Löfven.
08.00

Mats Knutson: Stefan Löfven (S) är körd

SVT NyheterStefan Löfven ska föreslås som statsminister och omröstning hålls på fredag. Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, tror att det är kört för Löfven för i alla fall den här gången. Han tror inte heller att Socialdemokraterna kommer få igenom sin budget på onsdag.
08.10
Efter talmannens presskonferens väntar en lång budgetdebatt i riksdagen. Debatten mynnar ut i en omröstning där regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. M+KD-förslaget väntas få stöd av Sverigedemokraterna.
08.12
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tar dock inte budgetstödet från SD för givet:
- Enligt de signaler jag fått från olika partier så är det ganska troligt. Men ingenting är klart förrän vi röstar, säger hon i en intervju i SVT Morgonstudion.
08.16
Under tisdagen var tonläget skarpt inför budgetomröstningen. Stefan Löfven kallade det gemensamma M- och KD-förslaget för en "servett-skiss" som man inte kan styra landet på. "Nonsens" svarade M-ledaren Ulf Kristersson.
 

Löfven: ”Man kan inte styra landet på en servett-skiss”

SVT NyheterStefan Löfven säger att det är oansvarigt av M och KD att lägga en gemensam budget och kallar den en ”servett-skiss”. Kristersson svarar med att kalla kritiken ”nonsens”. Om M/KD-budgeten går igenom vore enligt Löfven det logiska att Kristersson nu prövas som statsminister inte han. Något som Moderatledaren tillbakavisar. – Nu är Stefan Löfven uppe till prövning. Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas så kommer jag självklart stå till förfogande, säger Ulf Kristersson.
08.29
Då börjar talman Andreas Norléns presskonferens närma sig. Pressrummet i riksdagen är fullsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet