Foto: TT

Flygbuller kan göra dig tjock

Uppdaterad
Publicerad

Långvarig exponering för flygbuller kan göra oss tjocka om magen. Det visar en ny studie från Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Drygt 5.000 invånare i fem kommuner i Stockholms län, varav tre i närheten av Arlanda flygplats, deltog i studien. Deltagarna följdes under tio år med både enkäter och kliniska undersökningar. Forskarna räknande också ut hur mycket flygbuller de utsatts för utifrån radarspår av flygtrafiken runt Arlanda.

Riktvärdet för buller utomhus är 55 decibel, vilket ungefär motsvarar bruset från en vanlig stadsgata. I studien ingick bullernivåer på mellan 45 och 65 decibel. Och forskarna såg att ju mer buller deltagarna utsattes för, desto mer ökade deras bukomfång.

– Är man högexponerad för buller innebär det en ökning på sex centimeter jämfört med om man inte exponeras för buller alls, säger forskaren Charlotta Eriksson, som är doktor i miljömedicinsk epidemiologi och studiens huvudförfattare.

Skapar obalans

Resultaten kvarstod även sedan forskarna tagit hänsyn till livsstilsfaktorer som bland annat kost, motion, psykisk stress och rökning.

– Trots att vi har justerat för olika socioekonomiska faktorer som utbildning och medelinkomst ser vi en effekt som motsvarar en ökning på ungefär 1,5 centimeter per fem decibels ökning i flygbullernivån.

Varför blir man rund om magen av buller?

– Vi tror att flygbullret orsakar en obalans i kroppens stressreglerande system som kan leda till att vi får förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol. Och kortisol gör att man lagrar fett just på magen, säger Charlotta Eriksson.

1,73 miljoner utsätts för vägbuller

Forskarna uppskattar att 13.000 personer utsätts för flygbuller som ligger över riktvärdet på 55 decibel, men tror att slutsatserna kan gälla även alla de som utsätts för annat buller över riktvärdet.

Tror du att de här resultaten även kan gälla för alla de som är utsatta för annat buller än just flyg?

– Det får fortsatt forskning utvisa. Men det finns skäl att tro det, för det är inga extrema bullernivåer vi ser här utan det motsvarar en vanlig storstadsmiljö.

Ungefär 1,73 miljoner svenskar utsätts för buller från vägtrafik som ligger över riktvärdet 55 decibel, medan 225.000 utsätts för motsvarande buller från järnväg.

Forskarna har förutom bukomfång också undersökt kopplingen till diabetes och BMI. Där har man sett tendenser, men diabetesfallen var för få och resultaten för BMI gick inte att säkerställa statistiskt. Man kan alltså inte säkert säga att flygbuller leder till en generell viktökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer