Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, vill gå i prideparaden i Stockholm i år – men alla inom partiet tycker inte att det är en speciellt bra idé. Foto: TT

Busch Thor i Pride får KD-profiler att se rött

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommer att delta i årets prideparad i Stockholm. Detta faktum är knappast något som alla inom partiet står bakom, enligt Sveriges Radio Ekot anser flera högt uppsatta KD-politiker att deras partiledare borde avstå.

KD-ledaren förkunnade nyligen att hon den här sommaren tänker delta i den årliga prideparaden i Stockholm. Hos kvällstidningen Aftonbladets webbtv-kanal har Busch Thor berättat att hon gör det för ”frihet, för alla människors lika värde, och för att alla ska kunna se att det finns möjlighet att bygga ett gott liv här.”

En av dem inom partiet som inte uppskattar den kristdemokratiska partiledarens prideplaner är riksdagsledamoten Tuve Skånberg, kan Sveriges Radio Ekot nu berätta.

– Jag tycker det är olämplig. Pride och pridetåget är ett demonstrationståg, knutet till RFSL, och det står för en annan agenda än vad Kristdemokraternas principprogram gör, säger han till Ekot.

Inte förankrat i KD:s partistyrelse

Busch Thor ska inte på förhand ha nämnt någonting om planerna för riksdagsgruppen eller KD:s partistyrelse. Ekot har varit i kontakt med flera inom partiet som är kritiska till att KD-ledaren inte förankrat beslutet att delta i prideparaden.

Saken ska ha tagits upp så sent som i tisdags, när KD-riksdagsledamötena träffades en sista gång före sommaruppehållet från riksdagen. Flera kritiker inom partiet menar att de värderingar som arrangörerna av pridefestivalen har går står i konflikt med Kristdemokraternas.

Tuve Skånberg säger till Ekot att ett deltagande från Busch Thors sida i prideparaden gör att hon förknippas med pride och RFSL, och som han uttrycker det ”den politik som RFSL har utmejslat med insemination, med surrogatmödraskap och med att nedmontera heteronormen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer