Visa alla (2)

Busch Thor pressades om äldrevården

Publicerad

Äldrevården är en av Kristdemokraternas hjärtefrågor, men när de satt i regeringsställning tidigare och hade ansvaret just för äldreomsorgen, försvann 10 000 platser på äldreboenden. Ebba Busch Thor försvarade sig i partiledarutfrågningen med att hon inte satt i regeringen då, men att hon kan svara för vad hon vill göra framåt.

Under den nuvarande regeringen har 500 platser på äldreboenden försvunnit.

– Det är otroligt allvarligt. Förra året stod 4 600 personer utan äldreboendeplats därför att kommunerna vill prioritera annat. Vi har svikit landets äldre, sade Ebba Busch Thor.

10 000 platser försvann under Alliansen

Vi har kollat hur många platser som försvann under Alliansens åtta år, det var nästan 10 000. Så om den nuvarande regeringens politik är ett svek, vad vill du kalla er regerings politik?

Ebba Busch Thor svarade att det viktiga snarare är hur många som saknade en plats på ett äldreboende än hur många platser som faktiskt försvann.

– Jag är beredd säga, oavsett regering, att låter man äldre som behöver boendeplats stå utan för att man prioriterat annat, är det ett svek, sade hon.

Men hur kunde ni tillåta att så många platser försvann?

– Jag satt inte i regeringen då och jag kan bara svara för vad jag kommer att göra framåt, svarade Ebba Busch Thor och tillade att under hennes tid som ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun byggdes flera hundra äldreboendeplatser för att ingen skulle behöva stå utan.

Ebba Busch Thor kritiserade också regeringen för att inte ha en nationell plan för äldreomsorgen.

– Vi satsar en miljard till kommuner som bygger men vill också höja böterna för dem som inte sköter sig.

”Äldre får en röst med oss”

Hon fick även frågor om KD:s löfte om en boendegaranti för alla över 85 år, ett löfte de hade redan 2006 men som inte genomfördes.

Med ert facit, varför ska de äldre lita på er?

– Det är uppenbart att vi är ett av fyra partier i en alliansregering, vi fick inte igenom alla våra löften, sade Ebba Busch Thor.

Och om KD får ett stort stöd i valet så tror hon att möjligheten är stor att löftena nu kan genomföras.

– De äldre får en röst med oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet