Hot om byggstrejk avblåst

Uppdaterad
Publicerad
Hotet om en byggstrejk har blåst av sedan parterna sagt ja till medlarnas bud. Lösningen innebär att huvudentreprenörsansvaret skrivs in i kollektivavtalet.

Efter ett års förhandlingar accepterade Byggnads och Sveriges Byggindustrier medlarnas bud på måndagskvällen. Därmed undanröjdes hotet om storstrejk.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, är belåten med att huvudentreprenörsansvaret har skrivits in i kollektivavtalet.

– Att det var fullt görligt och att det nu regleras in är historia.

Lösningen innebär att en ansvarsnämnd inrättas i vilken Sveriges Byggindustriers företag ska fondera pengar. Vid uteblivna löner ska man, med hjälp av huvudentreprenören, komma till rätta med företag som missköter sig.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, tror att överenskommelsen kommer att försvåra fusk.

– Det är en utveckling av den tanke som funnits under lång tid om att man ska ha ett huvudentreprenörsansvar där Byggnads ska få insyn i entreprenadskedjorna. Nu säger vi också att huvudentreprenören ska ställa upp i ett utredningsarbete när man upptäcker fusk.

TT: Hur skiljer det sig från Byggnads krav på solidaritetsansvar?

– Det innebar att man skulle kunna tvinga ett annat företag på arbetsplatsen att betala. Dessutom var det oklart hur stort åtagandet skulle vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer