Foto: TT

Politiker upprörda efter avslöjande om AF-diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringen av arbetssökande som inte har ett ”stereotypiskt svenskt utseende” är oerhört allvarligt. Det menar ett flertal politiska företrädare som SVT Nyheter varit i kontakt med. – Det ska inte finnas diskriminering på Arbetsförmedlingen! De ska hjälpa människor, säger M-politikern Elisabeth Svantesson.

Arbetsförmedlare diskriminerar arbetslösa med ett utseende som i en studie klassas som inte ”stereotypiskt svenskt”. Det här visar en unik och ännu inte publicerad forskningsrapport som SVT Nyheter tagit del av. Men det gäller inte alla arbetsförmedlare – utan de manliga.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att studien bör tas på allvar både av Arbetsförmedlingen och av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). 

– Det ska inte finnas diskriminering på Arbetsförmedlingen! De ska hjälpa människor, och att just de sysslar med diskriminering är extra allvarligt. Nu måste Arbetsmarknadsministern ta tag i styrningen av myndigheten. 

Samtidigt gjordes testet 2012 när det var en alliansregering? 

– Men det är nu som arbetsmarknadsministern har ansvar. Hon borde ta en rejäl diskussion med myndighetschefen om värdegrundsarbetet på myndigheten.

Kopplat till samhällsdebatten

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati är inte förvånad över innehållet i rapporten.

– Det kommer inte som en total chock att det finns en strukturell diskriminering som kan drabba människor i Sverige i samband med kontakter med Arbetsförmedlingen, eftersom det här finns i hela samhället, säger han till SVT Nyheter.

Han tycker att det är bra att den här typen av studier görs för att få underlag för att jobba med frågan.

– Det här visar att frågan om strukturell diskriminering och olikabehandling inte bara kan lösas genom hur man formulerar regelverk, det handlar också om att följa upp de som implementerar regelverket så att kunskapen kommer till uttryck.

Samtidigt menar han att strukturell diskriminering är kopplat till samhällsdebatten. Om man pratar om människor med utländsk bakgrund som ett problem, i termer av börda och inkompetens, kan arbetsförmedlarna påverkas.

Väcker frågetecken

Annika Qarlsson, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, anser att rapporten sänder allvarliga signaler utåt.

– Det här är en myndighet som har en skyldighet att bemöta alla människor likvärdigt, men här har man gjort rätt stora skillnader både på utseende och tal. Det väcker frågetecken även om andra bemötanden, hur man bemöter kvinnor och män.

Hon anser att diskrimineringen är oerhört allvarlig, inte minst för att arbetssökande är helt utelämnade till Arbetsförmedlingen. Centerpartiet hade gärna sett att Arbetsförmedlingen var utsatt för någon form av konkurrens.

– Hade det varit en vårdcentral kunde man ha sökt stöd någon annanstans, men här handlar det om ett monopol.

Behövs tydligt ledarskap

För att komma till rätta med problemet behövs utbildning och tydliga riktlinjer, samt ett tydligt ledarskap som signalerar att diskriminering inte får förekomma, menar hon.

– Jag tror att den här undersökningen kan vara en rejäl blåslampa för att sätta i gång ett sådant arbete, men det måste vara systematiskt och långsiktigt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) befinner sig i Chile och har enligt sin pressekreterare inte möjlighet att kommentera studien. SVT Nyheter har även tillfrågat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om en kommentar, eftersom hon ansvarar för regeringens arbete mot diskriminering, men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer