C: Ge pengar till hjälporganisationer för att stävja tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Ge EU-pengar direkt till hjälporganisationerna för att stötta de mest utsatta i Rumänien och

Bulgarien. Det föreslår centerpartiet och kräver att EU gör om sina socialfonder så att pengarna används för projekt som lyfter människor ur fattigdom.

– På ren svenska så bryr sig inte Rumänien och Bulgarien om de mest utsatta, framförallt romer och andra etniska minoriteter, säger Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker till SVT Nyheter.

Centerpartiet har därför bett EU-kommissionen att göra om reglerna för EU:s socialfond så att pengarna går direkt från EU till olika hjälporganisationer. Bara för Rumäniens del handlar det om runt 25 miljarder kronor.

– Eftersom Rumänien och Bulgarien inte använder sig av dom medel som finns i socialfonden för att hjälpa de fattigaste så fråntar vi dom den rättigheten och ger istället den möjligheten till civilsamhället Röda Korset och andra aktörer, säger Fredrick Federley (C).

Pengar kan göra stor skillnad

Och centerns EU-parlamentariker menar att pengarna kan göra stor skillnad för dom mest utsatta genom satsningar på skolundervisning, sjukvård , hjälp att starta företag och ordna arbeten.

– Om vissa medlemsländer inte bryr sig så måste vi genom EU vara där och finnas på plats, säger Fredrick Federley .

Centern hoppas nu få gehör för sitt förslag inom EU.

Ministern ska ta upp frågan

Åsa Regnér (S),barn äldre och jämställdhetsministe, låter hälsa att hon åker till Rumänien i början av juni och att hon då kommer att ta upp frågan med Rumäniens regering om hur de använder pengarna från EU. Dessutom tänker hon ta upp frågan med EU.

– Bra att regeringen äntligen börjar agera för ingen EU-medborgare ska behöva sitta på gatorna och tigga för att kunna försörja sig i Europa 2015, säger Fredrick Federley (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.