C: Ja till surrogatmödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet ska verka för att surrogatmödraskap blir tillåtet i Sverige, men utan inslag av ekonomisk ersättning till den som bär barnet åt barnlösa par. Det bestämdes på partistämman i dag.

– Vi har bytt fot, tagit ett steg framåt, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande i C och gruppledare i riksdagen.

Tidigare har partiet ställt sig positivt, tillsammans med de övriga regeringspartierna, att utreda om det skulle kunna bli möjligt.

Jonsson, som också är barnläkare, tror att beslutet kan driva på i riksdagen, så att fler partier ställer sig positiva. Han räknar med i första hand Folkpartiet och Miljöpartiet, kanske också Moderaterna och Socialdemokraterna. De som är hårt emot är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna brukar ha en konservativ familjelinje.

Utredningen som KD sagt ja till får inte pröva hur det ska bli möjligt, bara om det skulle kunna bli det.

Anders W Jonsson ser inga risker med att öppna för surrogatmödraskap, förutsatt att pengar inte blandas in. Han hänvisar till goda erfarenheter från Nya Zeeland.

Och han framhåller att Statens medicinsk etiska råd (Smer) vill tillåta så kallat altrusitiskt surrogatmödraskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer