Johanna Jönsson (C) och Staffan Danielsson (C). Foto: TT

C: ”Orkar vi som ett litet land ligga långt före?”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet (C) är för en välkomnade flyktingpolitik. Men inom partiet hörs också röster som går emot partilinjen. Riksdagsledamot Staffan Danielsson (C) menar att Sverige inte förmår att ensamt öppna upp för en mer generös asylpolitik öppna, utan att landet måste förhålla sig till övriga EU-länders hållning.

Staffan Danielsson har propagerat för skärpta regler för anhöriginvandring, tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta samt att Sverige inte ska vara först med att tillåta flyktingar att söka asyl genom ambassader i andra länder.

– Sverige tar emot 20 procent av alla asylsökande, och 30 procent av ensamkommande under 18 år. Vi utgör två procent av EU:s befolkning.

#flykt

”Sverige kan inte ligga före”

En orsak till att så många asylsökande väljer Sverige är Sveriges generösa asylpolitik, menar Danielsson. Han säger att han också tycker att permanenta uppehållstillstånd är att föredra, en generös anhörig invandring, likaså att tillåta flyktingar att söka asyl på ambassader, men ställer sig samtidigt frågande:

–  Om alla andra länder inte gör det, orkar vi som ett litet enskilt land ligga så långt före? Vi måste nog gilla läget som det är, för annars kommer ju köerna vid våra ambassader att bli milsvida, säger han. Samtidigt invänder han att han tycker att samtliga åtgärder som han vill motverka egentligen är de bästa lösningarna för flyktingmottagande, men uttrycker också en ängslan:

– Nu ökar flyktingströmmarna, orkar vi uthålligt i längden integrera och ge jobb åt dem som kommer. Jag tvekar.

”Har ej stöd inom C”

Riksdagsledamot Johanna Jönsson (C), hävdar dock att Danielssons linje inte har något stöd inom partiet. Hon invänder också att det, när det kommer till anhöriginvandring, blir svårt att tala om att Sverige inte ska ligga före EU-praxis, när det inte finns någon praxis inom EU.

– Det man ska komma ihåg är att anhöriginvandring är ett av få sätt att på laglig väga komma till Sverige. Det är viktigt att upprätthålla.

Asyl via ambassader – i ”säkra länder”

Vad gäller frågan om möjlighet att söka asyl från ambassader säger hon – i linje med partistyrelsen – att det endast bör vara aktuellt i länder där det kan ske på ett ”säkert och rimligt sätt”.

– Jag var själv i Turkiet för två veckor sedan, där hade det inte gått, säger Jönsson. Hon vill dock inte nämna vilka länder som kan anses säkra, utan menar att EU gemensamt måste ta beslut i frågan.

Men då måste flyktingarna ändå göra farliga överfarter för att kunna ta sig till en ambassad?

– Det är därför vi vill ha andra lagliga vägar in säger, Jönsson och nämner andra åtgärder som fler kvotflyktingar, humanitära visum för anhöriga och sponsorskap så att fler kan ta ansvar för försörjningen. Hon tillägger att Sverige istället bör koncentrera sig på att lösa problem med integration och sysselsättning för nyanlända, snarare än att begränsa flyktingmottagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet