Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson föreslår en skattesänkning som främst ska gynna låg- och medelinkomsttagare. Foto: TT

C: Sänk skatten med 2 000 kronor per år

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar förhandlingarna igång inför höstbudgeten och Centerpartiet vill sänka skatten med ungefär 2 000 kronor om året för de som jobbar och pensionärerna. Finansminister Magdalena Andersson (S) avböjer att kommentera förslaget.

Exakt hur förslaget ska utformas är inte klart, men det är de som jobbar och pensionärerna som ska få sänkt skatt. Reformen är tänkt att främst gynna låg- och medelinkomsttagare.

– Vi har tittat på ett förslag där den som tjänar 20.000 kronor i månaden får en full skattesänkning på 2 000 kronor per år, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Ska stimulera konsumtion och få fler i jobb

Tanken är dels att få igång konsumtionen, men också, enligt Centerpartiet, ”att stärka incitamenten för de med lägst inkomster att gå från bidrag till arbete”. Alltså att skillnaden i plånboken mellan bidrag och låg lön ska bli större.

– Det blir ju en skillnad. För att den kraftigaste effekten blir för de med låga inkomster. 20.000, det är ju det man har om man har lägstalön enligt kollektivavtal, säger Anders W Jonsson.

Nytt försök efter bakslaget i vintras

I vintras röstade en samlad opposition till höger och vänster i riksdagen – V, M, KD och SD – ner det så kallade ingångsavdraget. Sänkta eller slopade arbetsgivaravgifter för unga och människor som har svårt att få jobb, exempelvis nyanlända. Det var en del av 73-punktsprogrammet och en hjärtefråga för Centern.

Nu föreslår partiet den här skattesänkningen istället. Anders W Jonsson tror att förhandlingarna med regeringen kommer lyckas.

– Ja, vi kommer att driva det här väldigt hårt ifrån Centerpartiets sida. Och det är ju dessutom så att det i budgetarna finns inskuggat ett utrymme för att göra skattesänkningar. Så vi hoppas att vi får igenom det här i höstens budget.​

Centerpartiet räknar med att reformen skulle kosta ungefär 8-10 miljarder.

SVT har sökt finansminister Magdalena Andersson för en kommentar, men hon avböjer, säger  hennes pressekreterare Mirjam Kontio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer