C släpper fram Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister.

Beskedet kommer efter att C och regeringspartierna under natten mot onsdagen kommit överens i strandskyddsfrågan.

– Vi kan tolerera Magdalena Andersson och trycka gul knapp vid en statsministeromröstning, säger Annie Lööf till SVT.

Efter intensiva förhandlingar har regeringen och Centerpartiet nu kommit överens i strandskyddsfrågan.

Beslutet, som fattades i natt, blev den sista pusselbiten i den överenskommelse som parterna slöt i somras.

– I dag har regeringen gått Centerparitet till mötes genom att fatta beslut om att göra om strandskyddslagstiftningen i grunden. Att göra det enklare att bo, bygga och verka i gles- och landsbyggden. Men också att stärka äganderätten för landets skogsägare där nu frivillighet och inte tvång blir utgångspunkten framöver, säger Annie Lööf (C) till SVT.

Beskedet innebär att Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi kan nu konstatera att de följer det Centerpartiet vill se, det vill säga att förändra strandskyddet och förstärka äganderätten för landets skogsägare. Därför kan vi tolerera Magdalena Andersson och trycka gul knapp vid en statsministeromröstning, säger Annie Lööf.

”Kan vara nöjda”

Miljöpartiet, som har suttit med vid förhandlingsbordet, har varit starkt kritiskt till Centerpartiets krav för fortsatt regeringsstöd.

Men enligt Annie Lööf har Centerpartiet inte tvingats kompromissa.

– Jag kan konstatera att regeringen levererar på den överenskommelse vi slöt i sommar. Och det finns delar där som även jag tror att Miljöpartiet tycker är viktiga. Att man har fri passage när man upphäver strandskyddet vid små sjöar eller att man faktiskt fortfarande har kvar allemansrätten. Och de frågorna har aldrig varit på bordet att avskaffa. Så jag tror att man kan vara nöjda med den uppgörelse vi gjort, säger hon.

”Har inte behövt vika oss”

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) är nöjd med överenskommelsen.

– Jag är väldigt nöjd. Vi har både fått en starkt strandskydd, ett kraftigt ökat skydd av skog, inte minst den fjällnära skogen, och därmed också värnat allemansrätten och tillgången till natur, både för djur- och växtliv, och friluftslivet, säger Märta Stenevi.

Enligt Stenevi har MP inte tvingats ge upp några av sina punkter.

– Vi har inte behövt vika oss, vi har hittat väldigt bra lösningar här. Det här har blivit väldigt bra produkter som jag är väldigt stolt över, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.