Fredrick Federley (C) har trött på kritiken från vissa Allianskollegor. Foto: SVT

C-toppen trött på interna kritiken: Rättning i ledet

Publicerad

Centerpartiet har fått hård kritik efter att de inte velat släppa fram en regering bestående av enbart Moderaterna och Kristdemokraterna. Nu anklagar Centerpartiets andre vice ordförande, Fredrick Federley, ytterkanterna i de andra partierna för att vilja splittra Alliansen.

– Jag tycker inte att någon av Allianspartiledarna betett sig på ett dåligt sätt. Men en del ytterfalanger av Moderaterna verkar ha som agenda att trycka bort oss, säger Fredrick Federley (C) till SVT Nyheter.

När har de här ytterkanterna gått för långt?

Regeringsbildningen

– Det syns tyvärr dagligen i det sociala medier-flödet. I angreppen, i misstänkliggörandet. ”Är det inte så att ni egentligen vill gifta er med Löfven?” Den typen av ifrågasättande av våra intentioner.

– Det finns en växande idé att man ska lämna Alliansen och skapa något annat istället. Det bör inte få en grogrund för det är ingen framgångsrik väg över huvudtaget.

”Det här har vi tjatat in och ut”

Centerpartiet är ett av nyckelpartierna i regeringsbildningen. I helgen meddelade partiet, och även Liberalerna, att man inte stödjer Ulf Kristerssons (M) planer på att bilda en regering bestående av enbart Moderaterna, eller en mindre Alliansregering utan alla fyra partier.

Fredrick Federley säger att han kan förstå besvikelsen, men att de inte gjort något som de inte sagt tidigare.

– Vi vill inte sitta i en socialdemokratiskt ledd regering och vi vill inte vara i beroendeställning av Sverigedemokraterna. Det är de parametrar som vi har tjatat in och ut under i stort sett hela förra mandatperioden. Sen är man förvånad att vi står fast vid detta. Men det gör vi.

”Löfven firar med tårta”

– Sen är Alliansen vårt regeringalternativ. Vårt nej är inte ett nej till Kristersson, det var konstellationen.

– De enda som vinner på att vi framstår som splittrade är de två stora partierna vi inte vill samarbeta med. Stefan Löfven äter nog prinsesstårta varje gång vi kommer med nya angrepp internt. Så nu får det vara nog – rättning i ledet, säger Fredrick Federley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet