Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

C-toppen ursinnig på Miljöministern

Uppdaterad
Publicerad

”Upprörande” och ”ett lågvattenmärke i svensk politik”. Det kallar Anders W Jonsson, vice ordförande för Centerpartiet, regeringens besked om att man återigen ska utreda hur många vargar som behövs i Sverige.

Vargfrågan är en av svensk politiks mest infekterade frågor. I veckan meddelade regeringen att man på nytt vill utreda hur många vargar som behövs i Sverige för att stammen ska vara livskraftig.

Beskedet fick Anders W Jonsson, vice ordförande för Centerpartiet, att ryta ifrån ordentligt när han mötte Miljöminister Åsa Romson i debatt i SVT:s Agenda i kväll.

– Det här är upprörande. Det är ett lågvattenmärke i svensk politik. Och detta när vi äntligen har fått en fungerande rovdjurspolitik efter decennier. Då kommer Miljöpartiet och vänder upp och ner på alltihop, säger Anders W Jonsson.

– Regeringen är angelägen om att följa hur vargstammen mår kontinuerligt. Då behöver vi också uppdatera de vetenskapliga underlag som finns, säger Åsa Romson (MP).

”Vargen mer utredd än barnsjukdomar”

Men det argumentet biter inte på Anders W Jonsson.

– Man väljer att utreda vargen för fjärde gången, trots att den svenska vargstammen är den mest kartlagda vi har i hela Europa. Vi lägger ner mer pengar på att kartlägga de svenska vargarna än på att kartlägga sjukdomar bland svenska barn, säger han.

Ökar oron på landsbygden

Anders W Jonsson varnar för att regeringens besked kommer att öka oron på landsbygden.

– Nu har man börjat tro mer på det svenska rättssystemet och att vi har en rovdjurspolitik som fungerar. Det här skapar en enorm oro ute bland jägare och de som bor på landsbygden, säger han.

Mer resurser till vargområden

Åsa Romson menar att regeringen vill lägga mer resurser på att värna om de människor som bor i områden med varg genom att öka resurserna till skydd och till förebyggande arbete för viltskador.

– Den långsiktiga målsättningen är att vi ska ha hållbart livskraftiga stammar men att vi också ska värna om de människor och näringar som har tamboskap och husdjur i de här områdena, säger hon.

Fakta: Vargfrågan utreds på nytt

Visa

I dag finns omkring 300 och 400 vargar i Sverige. Den nuvarande nationella miniminivån för stammen är 270 vargar.

Men regeringen anser att det vetenskapliga underlaget för vargstammens storlek i allt för hög grad grundas på politiska överväganden. Man ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att utreda vad som ska räknas som ”gynnsam bevarandestatus” för varg.

För en vecka sedan avslutades årets licensjakt på varg. Totalt sköts 44 vargar i Örebro, Dalarna och Värmlands län.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer