Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterade nya förslag under tisdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT, Pontus Stark/SVT.

C: En miljard för fler poliser på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

En miljard ska gå till att stärka polisnärvaron och mobiltäckningen ska förbättras i hela landet. Det är några av Centerpartiets nya förslag som partiledaren Annie Lööf presenterade under tisdagen.

Under tisdagen åkte Centerpartiets ledare Annie Lööf ut till en gård utanför Gnesta för att presentera partiets nya landsbyggdspolitik. Man lyfter framför allt två nya förslag: en miljard till polisen och en bättre mobiltäckning. 

Vill återöppna stängda polisstationer 

Under nästa mandatperiod vill C införa en lokalpolismiljard för att uppmuntra till lokal närvaro enligt Lööf. Under de kommande fyra åren vill man satsa pengarna på att framför allt återöppna stängda polisstationer och stärka polisnärvaron i hela landet. Partiet uppger att 200 poliskontor och stationer har stängts ner efter millenieskiftet. 

Problemet är väl att det inte finns tillräckligt med poliser, hur ska ni lösa den ekvationen?

– Det handlar om att få bättre arbetsvillkor för att få fler att söka sig till polisutbildningarna. Vårt förslag handlar om att när nu polismyndigheten växer, som den gör, måste en av huvudprioriteringarna vara ökad lokal närvaro, säger hon.

Vidare vill man även tillsätta särskilda utredare som fokuserar på brottslighet som är särskilt vanligt förekommande på just landsbygden: stöld av jordbruksutrustning, djurrättsrelaterad brottslighet och artskyddsbrott är några exempel. 

En miljard till förbättrad mobiltäckning

Ytterligare en miljard ska gå till att förbättra mobiltäckningen i de delar av landet där telekombolagen anser att det finns för få kunder för att bygga mobilmaster. Partiet vill därför ge en miljard kronor årligen under fem år till kommuner, regioner och organisationer som vill bygga master för att förbättra täckningen.

Inga höjda skatter 

C presenterar även en rad andra satsningar på landsbygden som inkluderar gårdsförsäljning av alkohol, en strandskyddsreform, mer tillgänglig vård, förstärkt underhåll av väg och järnväg.  

Lööf uppger under tisdagen att man vill finansiera reformerna genom “prioriteringar” och partiet understryker att man inte vill se några höjda skatter.  

– Sverige har ett av världens högsta skattetryck, det handlar framför allt om omprioriteringar, att lägga fokus på välfärdens kärna, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer