Foto: Scanpix

C vill satsa på lärlingar

Publicerad

Ökat stöd till företagen för att satsa på lärlingar och slopad andra sjuklönevecka, var två av förslagen i C-ledaren Annie Lööfs sommartal

Centerpartiet prioriterar kravet att slopa företagens andra sjuklönevecka i regeringens budgetförhandlingar, berättade Centerledaren Annie Lööf, när hon höll sitt sommartal på Djurgården i Stockholm.

Kostnaden beräknas till två miljarder kronor. Centern vill också fördubbla det stöd företag får när de tar sig an en lärling, från 30.000 till 60.000 kronor.

Därtill vill C införa en gymnasielärlingslön och på sikt se över möjligheten att införa en lärlingsanställning på högre utbildning med full lärlingslön.

– Alldeles för länge har svensk utbildningspolitik varit ett akademiskt resonemang på papper, med ytterst lite koppling till verkligheten. Det är dags att vi ändrar på det, sade Annie Lööf.

Annie Lööf meddelade också att hon är positiv till ett femte jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer.

Andra prioriteringar för C är att bevara landsbygdsprogrammet på dagens nivå, trots att Sverige förlorade 500 miljoner kronor i EU:s budgetförhandlingar, och satsa mer pengar mot övergödningen i Östersjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer