Calle har något som kallas dilaterad kardiomyopati. Det är en ovanlig genetisk hjärtmuskelsjukdom som orsakar hjärtsvikt. Foto: Anna-Karin Frelen Skoog/Anette Janevald

Calle, 17, behöver ett nytt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Calle Janevald är 17 år och väntar på ett nytt hjärta. Han är en av 830 svenskar som i dag väntar på ett nytt organ.

– Jag har sagt att jag lever en dag i taget, säger Calle till SVT Nyheter.

För ungefär ett år sedan levde Calle Janevald som vilken tonåring som helst. Han hängde med sina kompisar i Västerås, sportade och spelade dataspel. Men han blev fort trött. Jättetrött. Och andfådd. Han behandlades för en trolig lunginflammation men blev aldrig bättre.

Till slut togs ett EKG på Calles hjärta och efter det fick han åka i ilfart till Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Calles hjärta kunde knappt pumpa blod själv. Läkarna upptäckte att Calle har något som kallas dilaterad kardiomyopati. Det är en ovanlig genetisk hjärtmuskelsjukdom som orsakar hjärtsvikt och det dröjde länge innan Calle fick komma hem igen.

Foto: Anette Janevald

Orkar inte en livslängd

Nu slår hans hjärta med hjälp av en pump som är inopererad i en hjärtkammare, via ett hål i magen. Den lilla eldrivna maskinen måste han alltid bära med sig i en väska över axeln. Calle lever på grund av hjärtpumpen, men det kommer kroppen inte att orka en hel livslängd. Han behöver ett nytt hjärta.

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket. Då blir man ju deprimerad, och man tänker ”Varför kommer det inte något hjärta”. Jag har sagt att jag lever en dag i taget, och försöker bara göra det som jag blir glad av istället, säger Calle.

”Livet står på paus”

Han bor tillsammans med sin mamma Anette Janevald i ett radhus i Västerås. När som helst kan en transplantation bli aktuell och de har alltid telefonen nära. Om de åker på en utflykt måste de meddela koordinatorerna vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg vart de åker. Kön till ett nytt organ är lång och ingen vet hur länge Calle måste vänta.

Foto: Anette Janevald

– Det är ju tråkigt allt han missar. Livet står ju lite på paus. Så kan jag känna ibland. Man tänker hela tiden att snart är det nog över. Och så går det en månad till och en månad till och en månad till, säger Anette.

Calle tycker att det är synd att regeringen nu bestämt sig för att inte gå vidare med donationsutredningens lagförslag.

– Det är jättetråkigt att det ska vara så, att organen bara slängs bort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.