• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT-profilen Camilla Kvartoft blir den första som tilldelas nytt journalistpris. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Camilla Kvartoft tilldelas nytt journalistpris

Publicerad

SVT:s Camilla Kvartoft tilldelas det nyinstiftade priset till minne av journalisten Åke Ortmark. Hon blir den första som får priset, efter den legendariske journalistens bortgång förra året.

När den legendariske SVT-journalisten Åke Ortmark avled förra året donerade hans vänner pengar till grund för det nya priset i hans namn. Priset kommer att årligen tilldelas en journalist som verkar i hans anda. I år går det till SVT:s Camilla Kvartoft, som liksom Åke Ortmark är en mångårig SVT-medarbetare.

– Det känns jättebra och lite omtumlande. Det är ett stort och fint erkännande efter mina 25 år inom public service. Den här grenen av journalistik som jag jobbar med, direktsända intervjuer med makthavare finns det inte så mycket priser för, säger Camilla Kvartoft i SVT:s Morgonstudion.

Började på radion

Motiveringen till 2019 års pris lyder: ”Med kunskap, nyfikenhet och briljans begär hon svar från makten om de stora samhällsfrågorna. Hon har en bredd och envishet som leder henne långt.”

Camilla Kvartoft har jobbat som journalist i flera decennier och började sin karriär på Sveriges radio, där hon bland annat var med och startade P1-morgon och var programledare för Studio Ett. För SVT-publiken är hon känd som programledare för Veckans brott och Agenda, där hon varit sedan 2010 respektive 2011. Hon har även varit programledare för Aktuellt, som även Åke Ortmark var.

Kombination av nyfikenhet och envishet

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som sitter i juryn för priset beskriver Åke Ortmark som en legendar inom svensk tv-journalist som banade väg för dagens så kallade skjutjärnsjournalistik där man tufft ifrågasätter makthavare.

– Åke visade att man måste vara tuff och inte ge sig, precis som Camilla är. Hon kombinerar vänlighet och bestämdhet, liksom nyfikenhet och envishet. Utan kunskap och fakta blir det inte bra och det har Camilla, säger Peter Wolodarski i Morgonstudion.

– Att läsa på är väldigt viktigt, och jag har haft ynnesten att jobba med program där man har den tiden, säger Camilla Kvartoft och tillägger:

– Utan redaktörer som man har rollspel med och kan vrida och vända allt med och alla reportrar och kollegor skulle det inte gå– det är ju ett grupparbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer