Carl Philip och Sofia har fått barn

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått en son, meddelar prins Carl Philip på en presskonferens på Danderyds sjukhus.
– För mig och min fru är det här självklart en stor dag, säger prins Carl Philip på pressträffen.

Pojken väger nästan 3,6 kilo, är 49 centimeter lång och har mörkt hår, berättar prinsen på presskonferensen. Babyn föddes 18.28. Föräldrarna visste inte i förväg om det skulle bli en pojke eller flicka.

– Det är en otrolig upplevelse att få vara med under hela förlossningen, berättar den nyblivna pappan.

Den lille prinsen är mörkhårig, berättar prins Carl Philip.

– Det blev en väldigt bra mix mellan oss två, säger han.

Inte bestämt namn

Föräldrarna visste inte i förväg om det skulle bli en pojke eller flicka – eftersom de inte ville veta. Och för omvärlden hölls det hemligt ända tills Carl Philip berättade det på presskonferensen.

Sofia och Carl Philip har bollat namn i förväg, men har ännu inte spikat vilket namn den nye prinsen ska få.

– Inte hundra, men nästintill, säger Carl Philip.

Både barn och mor mår bra, uppger sjukhuset.  Barnmorskan Anna Ståhl och överläkaren Sophia Brismar Wendel , som ansvarade för förlossningen, hade också hand om prinsessan Madeleine när hon födde prins Nicolas.

Femma i successionsordningen

Den nyfödda står på plats nummer fem i successionsordningen; efter Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar och prins Carl Philip. Barnet, som är prinsparets första, petar alltså ned prinsessan Madeleine ett snäpp i successionsordningen, enligt flera hovexperter. Barnet kommer i och med det att få en friare uppväxt än sina kusiner, säger Roger Lundgren som är redaktör på Kungliga magasinet, till SVT Nyheter.

Det var så sent som den 2 mars som kronprinsessan Victoria fick sonen Oscar.

Löfven gratulerar

”Mina varmaste gratulationer till prinsessan Sofia och prins Carl Philip som i dag har blivit föräldrar. Jag önskar dem all lycka”, säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande.

Också den ideella föreningen Project Playground, som prinsessan Sofia är hedersordförande för, önskar lycka till: ”Stort grattis till våra kollegor Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip som fått sitt första barn”” twittrar organisationen.

– Det är med stor glädje som jag tagit emot nyheten. Jag vill framföra mina hjärtliga gratulationer till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Jag önskar prinsparet och det nyfödda barnet allt gott, säger riksdagens talman Urban Ahlin på riksdagens hemsida.

Familjen prins Carl Philip och prinsessan Sofia:

Januari 2010: Sofia Hellqvist från Älvdalen omskrivs för första gången i egenskap av flickvän till prins Carl Philip. För vissa är hon väl känd sedan tidigare, då i egenskap av deltagare i skandalomsusade dokusåpan Paradise Hotel år 2005. Paret träffades på en lunch med gemensamma vänner.

Juli 2011: Sofia skriver sig på samma adress som Carl Philip. Hennes lämplighet som prinspartner ifrågasätts för att hon vikt ut sig i herrtidningen Slitz.

27 juni 2014: Paret håller pressträff och berättar om sin förlovning. ”Han överraskade mig”, säger Sofia.

14 juli 2014: Det första officiella framträdandet sker i samband med kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland.

17 maj 2015: Lysningsgudstjänst hålls på Stockholms slott.

13 juni 2015: Sofia Hellqvist blir prinsessan Sofia, samt hertiginna av Värmland, när hon gifter sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

15 oktober 2015: Paret meddelar via hovet att de väntar sitt första barn, beräknat till april 2016.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer