Miljöpartiets riksdagsledamot Carl Schlyter. Foto: TT

Carl Schlyter överväger hoppa av efter brunkolsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Carl Schlyter anklagar partiledningen för att lägga sig platt efter beskedet om den tyska brunkolsförsäljningen. Nu överväger han att hoppa av sitt uppdrag som riksdagsledamot. ”Vi viftade med kolbiten hela valrörelsen”, säger han.

Regeringen meddelade på lördagen att den inte kommer att stoppa försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet till den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding.

Efter beskedet skrev den miljöpartistiska riksdagsledamoten Carl Schlyter på Facebook att Miljöpartiet nu har ”sålt kolet och tappat väljarna” och ställde sig frågan varför partiet ska fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna.

Vattenfall säljer brunkolen

Carl Schlyter säger till SVT Nyheter att väljarna kommer att ha problem med hur Miljöpartiet har hanterat frågan.

– Vi viftade med kolbiten hela valrörelsen och sade att det här är en oerhört viktigt klimatfråga och nu lyckas vi inte leverera. Jag tycker vi skulle säga till Socialdemokraterna: ”Vi har sagt att vi ska ha en regering som satsar på klimatet, då ska vi också stå upp för det. Vill ni inte göra det med oss, då för ni göra det utan oss”, säger han och fortsätter:

– Om de största vallöftena gång på gång inte bara blir kompromisser, utan man lägger sig platt, det tror jag folk har problem med. Kompromisser förstår alla som håller på med politik, men plattläggare är ett annat yrke än politik.

Måste våga fatta beslut

Regeringen planerar att minska kolanvändningen i Europa genom att köpa upp och annullera utsläppsrätter för över sex miljarder kronor under 2018–2040 för att höja priset på kol och säkerställa att mer kol stannar i marken.

Schlyter anser att idén kan ha sina fördelar, men att det vore bra om regeringen levererade i dag för att skapa trovärdighet. Den här regeringen kommer bara att hinna köpa utsläppsrätter för 300 miljoner, menar han.

– Resten ligger bakom den här regeringens tidshorisont.

Samtidigt säger han sig vara mycket orolig för ”juridifieringen av politiken”, när politiker inte diskuterar saker öppet utan hänvisar till affärshemligheter.

– Det ökar politikerföraktet. Vi måste ha politiker som vågar och som får fatta de här besluten. Och i det här fallet hade regeringen kunnat fatta ett bättre beslut. Nu blir det ingen offentlig diskussion, folk hade inte kunnat presentera bättre lösningar, det var bakom stängda dörrar utan diskussion. Det är skadligt inte bara för demokratin utan även för klimatet.

Överväger hoppa av

I början av juni petades Carl Schlyter och Valter Mutt från sina uppdrag som talespersoner för Miljöpartiet. Anledningen var att de protesterat mot partiledningen i en rad viktiga regeringsfrågor, som brunkolsförsäljningen och värdlandsavtalet med Nato.

– Jag blev petad för att jag varit mer lojal mot vårt partiprogram än med regeringen, sade Carl Schlyter till Svenska Dagbladet.

Kan du sitta kvar i riksdagen med en sådan politik som ledningen inom partiet för?

– Jag hade ju faktiskt tänkt avgå från rollen som EU-nämndens ordförande om vi skulle sälja kolet, nu hann de före att peta mig så jag får fundera på vad nästa steg blir, säger han och fortsätter:

– Jag kommer att utvärdera det i sommar och se hur jag på bästa sätt kan bidra till att försvara den politik som vi faktiskt gick till val på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet