Centern vill ha ny bilskatt

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet fortsätter att kämpa för en skatt där miljöfarliga bilar ska subventionera miljövänliga, enligt ett förslag till nytt miljöprogram som ska diskuteras på C-stämman i Karlstad om några veckor.

När Centerpartiet på torsdagen presenterade partistyrelsens förslag till ett nytt partiprogram var det flera gamla förslag som stod i centrum. Viktigast är minskade utsläpp.

– Centerpartiet vill ha ett hundraprocentigt förnybart samhälle om en generation och därför är minskade utsläpp från transportsektorn det absolut viktigaste, säger Annie Lööf till SVT.

Partiet fortsätter kämpa för en slags Robin Hoodskatt för nyköpta personbilar, en modell som kallas ”Bonus Malus”

– Det innebär att man får en bonus om man köper en ny bil som släpper ut mindre avgaser än genomsnittet. Det här finansieras av en avgift på de bilar som släpper ut mer än genomsnittet, säger Annie Lööf.

En rad förslag

Förslaget kom redan förra året men till nästa mandatperiod hoppas Centerpartiet att regeringen ska genomföra det

Det här var inte det enda förslaget utan Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek presenterade en rad förslag, både gamla och nya. Exempelvis vill partiet ha en miljölastbilspremie för att för att främja att miljövänligare lastbilar ska produceras.

Partistyrelsen vill även ha en skatt på farliga kemikalier och förbjuda utvinning av olja och gas ur skiffer i Sverige.

Förslaget kommer att diskuteras på C-stämman som hålls i Karlstad om några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer