Centerpartiets tillfällige partiledare Anders W. Jonsson (C) skriver om svenska coronastrategin på DN Debatt. Socialminister Lena Hallengren kallar det för bra förslag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiet: Regeringen måste ändra den svenska coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet ställer nu flera krav på att regeringen ska ändra Sveriges coronastrategi. Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar det och kallar det för bra förslag.
”Vi uppmanar regeringen att ta in det förändrade kunskapsläget och presentera en uppdaterad riktning för Sveriges bekämpning av corona­smittan”, skriver den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C) på DN Debatt.

Centerpartiet skriver på DN Debatt att Sveriges fokus måste ligga på att trycka tillbaka smittan och därmed minska antalet döda. De vill att Sverige ska testa fler och att göra det mer aktivt.

De menar att man inte kan avgöra inför varje provtagning om patienten tillhör en samhällsviktig yrkesgrupp utan att man istället ska kunna testa alla med symptom.

”Om det fungerar med omfattande testning i till exempel Tyskland måste det kunna gå att göra även i Sverige”, skriver Anders W Jonsson (C) som är vikarierande partiledare.

I samband med den ökade testningen bör man även arbeta med smittspårning i större utsträckning, skriver han.

Ändra smittskyddslagen tillfälligt

Centerpartiet vill också att en tillfällig förändring av smittskyddslagen ska göras. I nuläget menar man att läkarens anmälningsplikt hindrar effektiviteten. Istället borde ansvaret att rapportera ligga på individen och att primärvården ska ansvara för den eventuella smittspårningen. Men att ändra denna ordning kräver regeringsbeslut.

Centerpartiet vill också utöka rekommendationen för att säkerställa att smittkedjan ska brytas.

”Det måste finnas en klarhet för den enskilde om vikten av att hålla sig hemma och hur länge en sådan isolering behöver pågå för att hindra smittspridning. Sannolikt behöver sådana råd också omfatta eventuell familj/samman­boende samt personer som varit i kontakt med den som konstaterats smittad”, skriver Anders W Jonsson.

Socialministern: ”Bra förslag”

Slutligen föreslår Centerpartiet att smittbekämpningen ska anpassas till lokala förhållanden, då förhållandena skiljer sig mycket åt beroende på om man befinner sig i en storstad eller på landsbygden.

”Vi vill att det ska bli möjligt att tillämpa lokala strategier och riktlinjer. På så sätt kan vi få en mer dynamisk och verkningsfull smittbekämpning”, skriver Anders W Jonsson på DN Debatt.

SVT har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar, men hon hänvisar till sin kommenterar på Twitter:

”Flera bra förslag på DN Debatt. Smittspårning har återupptagits i regioner och vi vet alla vikten av att nu verkligen få upp volymerna av utförda test. Kapacitet och finansiering finns på plats.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet